pixabay.com

Život bi mogao da se vrati u normalu sledeće zime, rekao je danas tvorac Fajzerove vakcine protiv korone Ugur Šahin.

Profesor Šahin, jedan od osnivača i izvršni direktor BioNTeh kompanije, koja je takođe učestvovala u pravljenju vakcine, rekao je da bi vakcina mogla prepoloviti prenos virusa, što bi rezultiralo „dramatičnim smanjenjem“ broja prijavljenih slučajeva, preneo je CNBC njuz.

Prošle nedelje Fajzer i BioNTeh su saopštili da je efikasnost njihove vakcine protiv korone nešto iznad 90 odsto, na osnovu 43.500 volontera koji su učestvovali u testovima.

Efikasnost vakcine je značajno veća nego što su naučnici očekivali, zbog čega je izvršni direktor Fajzera Albert Burla nazvao ovo otkriće „velikim za čovečanstvo i nauku“.

Ostaje još izazova pre nego što vakcina dođe do stanovništva, ali se pretpostavlja da bi vakcina trebalo da bude u upotrebi pre kraja godine, dodaje CNBC njuz.

– Ova zima će biti teška. Zato, nećemo primetiti veliku korist od vakcine ove zime. Ukoliko se nastavi sve po planu, počećemo da isporučujemo vakcinu do kraja godine i početkom 2021. Naš cilj je da isporučimo više od 300 miliona doza do aprila i tada će već početi da se oseća efekat – rekao je Šahin za BBC.

Šahin je dodao da je „apsolutno neophodno“ da se završi sa imunizacijom čovečanstva pre sledeće jeseni.

– Siguran sam da će se to desiti, jer nam brojne farmaceutske kuće pomažu da, kada dođe vreme, izvršimo isporuku, kako bismo imali normalnu sledeću zimu – zaključio je Šahin.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime