EPA/Saša Stanković
Ubijen 1999. godine: Slavko Ćuruvija

Milan Radonjić i Ratko Romić, optuženi za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije, došli su na javnu sednicu koja se danas održava u Apelacionom sudu u Beogradu po žalbama na drugu prvostepenu presudu Posebnog odeljenja za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu. Prvooptuženi Radomir Marković nije doveden iz zatvora, gde izdržava kaznu za druge zločine. Specijalni sud je četvoricu optuženih za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije osudio na ukupno 100 godina zatvora.

Zločin se dogodio pre više od dve decenije, 11. aprila 1999. godine, na Uskrs, u toku agresije NATO pakta na SRJ. Novinar i vlasnik lista “Dnevni telegraf” izrešetan je u haustoru ispred zgrade u kojoj je živeo u Svetogorskoj ulici u centru Beograda, u popodnevnim časovima, kada se vraćao iz šetnje sa svojom prijateljicom Brankom Prpom. Ona na suđenju nije prepoznala optužene kao ubice.

Specijalni sud je dva puta doneo presudu kojom su na ukupno 100 godina zatvora prvostepeno osuđeni Radomir Marković, bivši šef Resora državne bezbednosti, Milan Radonjić, bivši šef beogradskog centra RDB, Ratko Romić, glavni inspektor u Drugoj upravi RDB, i Miroslav Kurak, bivši pripadnik rezervnog sastava, koji je u bekstvu i sudi mu se u odsustvu.

Apelacioni sud u Beogradu je prvi put vratio predmet na ponovno suđenje, zbog “nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja”, budući da je presudom bilo utvrđeno da je neposredni izvršilac ubistva bilo NN lice, koje se ne spominje u optužnici. Na ponovljenom suđenju, međutim, nije bio izveden nijedan dokaz koji bi ukazivao na učešće nepoznate osobe u likvidaciji. Sa druge strane, odbrana tvrdi da nema dokaza da su okrivljeni organizovali i izvršili zločin.

U optužnici se navodi da je motiv zločina bilo Ćuruvijino istupanje u domaćoj i stranoj javnosti i kritika tadašnjeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića i njegove supruge Mirjane Marković.

Tužilaštvo tvrdi da je Radomir Marković, po nalogu vlasti, sačinio plan za ubistvo Ćuruvije, da je sa tim planom upoznao optuženog Milana Radonjića koji je, kako se navodi, organizovao Ratka Romića i Miroslava Kuraka da izvrše ubistvo. Trojica optuženih su na suđenju negirali da imaju veze sa ubistvom.

Suđenje je počelo pre osam godina, a sada se očekuje da Apelacioni sud donese konačnu presudu. Planirano je da sednica traje od danas do kraja sedmice.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here