Z. Mirković
Znanje odneli u svoje klubove: Učesnici ovogodišnjeg seminara

Jubilarni 15. seminar za umetničke rukovodioce u Beču u organizaciji Srpskog kulturnog centra “Stevan Mokranjac” okupio je do sada najveći broj polaznika. Rekordan broj od 270 polaznika iz Evrope i Srbije boravio je u Beču zbog negovanja srpske tradicije i kulture. Okupljanje je počelo srdačnim prijemom i dobrodošlicom u svečanoj sali gimnazije u 3. bečkom okrugu, gde je seminar održan zbog velikog broja prijavljenih. U toj školi je korišćena sportska dvorana kako bi učesnici imali dovoljno prostora za igru i razigravanje.

Koreograf “Mokranjca” Milorad Runjo je otvorio tradicionalni seminar i svim polaznicima u ime društva poželeo uspešan rad, da što više usvojenog gradiva prenesu u svoja društva.

Velika sala jedva bila dovoljna za ogromno kolo

Seminar je trajao tri dana i učesnici su mogli da nauče igre iz Prizrena, Kraljeva, Užica i Vlaške igre. Najpoznatiji stručnjaci u ovoj oblasti preneli su svoje znanje, te je Zvezdan Đurić predavao Igre iz Prizrena, Igor Guđić Igre iz Kraljeva, Đorđe Delić Igre iz Užica i Milorad Runjo Vlaške igre iz Crnorečja. Korepetitor seminara bio je Slobodan Boba Jerenić, koji je bio i na prvom seminaru kojim je započeta ova tradicija.

Gost iz Kraljeva: Igor Guđić

Posle marljivog rada tokom dana, “Mokranjac” je uveče u svojim prostorijama organizovao večere sa muzikom. U opuštenoj atmosferi polaznici su sklapali nova prijateljstva i dogovarali saradnju svojih društava.

Dodeljene su potvrde za uspešno savladane teme

Aleksandar Stanković, predsednik Austrijskog saveza srpskog folklora (ASSF) je posetio najveći seminar za umetničke rukovodioce u dijaspori i pozdravio sve učesnike.

Članovi KUD “Vuk Stefanović Karadžić” iz Roršaha, Švajcarska

– Veliko interesovanje i posećenost seminara potvrđuje činjenicu koliko je kvalitetno stručno usavršavanje za umetničke rukovodioce potrebno dijaspori. Mi se već, u saradnji sa institucijama Srbije i Austrije, aktivno zalažemo za projekat stručnog usavršavanja umetničkih rukovodilaca i aktivno radimo na tome da što pre načinimo i prve zvanične korake ka realizaciji ove ideje. Na taj način, ne bismo samo obrazovali novu generaciju umetničkih rukovodilaca, nego bismo osigurali opstanak i razvoj naših kulturno-umetničkih društava koja su stožer očuvanja srpskog identiteta, jezika, kulture i tradicije u dijaspori. Istovremeno, sa aktivnostima na pripremi ovog projekta, zalažemo se da se izborimo za status postojećih umetničkih rukovodilaca – kaže Stanković.

Druženje: Predstavnici ANIP Oro

Seminar je završen dodelom sertifikata i svi su bili zadovoljni stečenim znanjem, ali sa žalom i setom napustili su Beč. Svi su iz Beča otišli sa porukom da će i naredne godine doći na seminar, kao i obećanjem da će stečeno znanje preneti u svojim sredinama širom Evrope.

Aleksandar Stanković pozdravio polaznike

Izuzetni kadrovi

– Vrlo je važno da institucije, kako u Srbiji, tako i u Austriji, prepoznaju značaj postojanja adekvatnog stručnog i priznatog obrazovanja za umetničke rukovodioce. U saradnji sa njima imali bismo na raspolaganju stručni kadar za edukovanje polaznika koji, jedino uz adekvatno stečena i priznata znanja i zvanja, mogu da nostrifikuju diplome kao umetnički radnici i predavači. Mi imamo izuzetne kadrove sa puno znanja koji već rade, i mlade talentovane ljude koji bi bili odlični u tom poslu, ali nam nedostaje ta krajnja akreditovana instanca koja daje legitimitet njihovom znanju i zvanju – istakao je Stanković.

Preneli znanje: Neki od predavača su prvi put na seminaru

Folklor ima budućnost

Predavače je obradovala činjenica koja raduje, a to je da je na seminaru bilo puno mladih što pokazuje da ne treba brinuti u dijaspori za srpski folklor i čuvanje našeg indetiteta. Zvezdan Đurić je bio predavač na prvom seminaru “Mokranjca” i kaže da je ponosan i srećan što ima priliku da prisustvuje i jubilarnom 15.

– Ovaj seminar je, pored Evropske smotre, postao jedan od najznačajnijih događaja za kulturno-umetnička društva u dijaspori.

Igor Guđić se našao prvi put u ulozi predavača na “Mokranjčevom” seminaru i rekao je da je veoma zadovoljan što pred ovako velikim brojem polaznika može da predstavi i prenese znanje o igrama iz Kraljeva, odakle je rodom i gde uspešno vodi ansambl Kraljevačka riznica.

Đorđe Delić je svojim predavanjem i igračkim umećem uspeo da zaintrigira sve igrama iz Užica. On je polaznike upoznao sa još jednom oblašću koja može biti zanimljiva za njihove buduće projekte i koreografije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here