Facebook/Saborni hram Svetog Save u Beču
Saborni hram Svetog Save u Beču

Dva hrama Srpske pravoslavne crkve u Beču, Saborni hram Svetog Save i hram Rođenja presvete Bogorodice, koja su bila pod merom karantina zbog oboljenja dela sveštenika od koronavirusa, od sutra su ponovo otvorena za vernike, ali pod posebnim merama prevencije.

Po instrukcijama Kriznog štaba grada Beča bogosluženja će se održati uz najstrože mere zaštite. Bogosluženja će se održati skraćeno, a među vernicima moraće da se održi distanca od po jedan metar.

U saopštenju eparhije austrijsko-švajcarske ističe se da nema rukovanja, ni celivanja, niti zajedničkog korišćenja bogoslužbenih predmeta. Takođe, vernici će morati da nose maske, a od toga su izuzeta deca koja su mlađa od šest godina.

“Održavanje krštenja, venčanja i sahrana, je u principu moguće pod uslovom da se učesnici pridržavaju svih mera zaštite”, dodaje se dalje u saopštenju.

Takođe se mole vernici, koji budu došli u crkvu, da se upišu u listu prisutnih, zbog mogućnosti da se neko lice kasnije testira pozitivnim, kako bi se omogućilo brzo i efektivno otkrivanje kontakta.

Episkop austrijsko-švajcarski Andrej zamolio je vernike koji se ne osećaju dobro da odmah putem SMS poruke kontaktiraju parohe i ostave podatke koje će onda oni proslediti nadležnom magistratu.

“Molimo naše drage parohijane da uzmu u obzir da su ova pravila ponašanja u hramu doneta u saradnji sa Kriznim štabom grada Beča, dakle, to nije rezultat nahođenja. Uz poštovanje ovih pravila možemo ponovo da otvorimo naše hramove”, poručio je on.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here