B. Đ.
Paralelno radi tri knjige: Đuro Plavšić

Đuro Plavšić je u Berlinu nekada bio poznat kao uspešan preduzetnik u građevinskoj branši, a danas je poznatiji po svojoj posvećenosti srpskoj istoriografiji. Jedan od autora knjige “Srbi u Berlinu”, na nedavnoj proslavi Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave u Ambasadi Srbije za “Vesti” je najavio da radi na knjizi “Srbi u Berlinu II”.

– Struktura srpskog življa se u Berlinu znatno izmenila dolaskom novih generacija, mladih i stručnih ljudi, što takođe treba da bude zabeleženo. Interesantno je pomenuti i koliko je korona uticala kako na život naših ljudi, tako i na migratorna kretanja u pravcu Berlina. Paralelno radim na još dve knjige, jedna se tiče mog zavičaja u Republici Srpskoj, a druga je više skoncentrisana na moju familiju i naše geneološko stablo i porodično poreklo.

Plavšić ističe da postoji još mnogo aspekata srpske istorije koji tek treba da izađu na površinu.

Prvo izdanje objavljeno 2020.

– Tu spada i činjenica da su Srbi živeli u mnogim krajevima, izvan ili daleko od Srbije, kao što je okolina Soluna. O toj činjenici govore i brojne srpske crkve u Rumuniji, Moldaviji, Italiji i drugim zemljama, o čemu se danas malo zna. Kada sve to budemo znali, onda ćemo moći da kažemo da poznajemo našu istoriju.

Naš sagovornik navodi da sada osim u Berlinu, prilično vremena provodi u zavičaju u Republici Srpskoj i u Beogradu.

– To su u etapama periodi od dva do šest meseci. Pre nekoliko dana sam po treći put postao deda, posle dva unuka, Luke i Milana, stigla je i unuka Vanja. Od moje dece, Sandre, Suzane, Slađane i Nikole, očekujem još unučadi, a do kraja ove godine, Vanji ćemo prirediti krštenje.

3 COMMENTS

  1. Srba ima svuda po svetu.Srbe vole i u Minsku i u celoj Rusiji,Kini,Srba svakakoima najvise u mnogim gradovima Evrope.Srba ima i u Sloveniji i tamo nemaqqju nikakva prava.Srba ima u Madjarskoj.Rumuniji.Kakva prava Srbi imaju u Maedoniji u Crnoj gori.NDH.Bosanskoj Federaciji.Bilo je nekad I luzickih Srba u Nemackoj.Bilo je i sada ima Srba potomaka u Novosrbii u Dombasu.Vazno je da se Srbi van Srbije osecaju kao Srbi i da su deo Srpskog sveta.

  2. Ima ih i u Tokiju. Licno sam upozna Srbina u Tokiju. Znaci ona iz Slobinog vremena – Srbija do Tokija jos uvek vazi?
    Jeli bre Mile iz Cikaga , a ima li Srba u Cikagu? Lako je staviti Mile iz Cikaga i reci da si deo srpskog sveta, ali pitanje je da li si ti pravi Srbin?

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here