B. Đorđević
Mlađi učenici sa nastavnicom Milanom Rakić

Dopunska škola na srpskom jeziku u Berlinu posle raspusta je ponovo okupila svoje učenike. Zavisno od mesta stanovanja, deca mogu da pohađaju nastavu u jednom od sledećih delova grada: Tempelhof, Šeneberg, Šarlotenburg, Špandau i Veding, a nastavnice su Milana Rakić i Mirjana Stefanović.

Reporter “Vesti” je posetio čas koji se održava u prostorijama Srpsko-nemačke zajednice Mladost. Učenici podeljeni u dve starosne grupe, od 1. do 4. i od 5. do 8. razreda, trude se da kroz učenje srpskog jezika učvrste svoju vezu sa zavičajem. Na opšte zadovoljstvo roditelja i još veće oduševljenje dece, nastavu u prostorijama SNZ Mladost i dalje održava Milana Rakić.

– Meni je ovo treća školska godina i dalje radim sa istom decom i na istim punktovima. U međuvremenu, neka deca se odsele iz Berlina, neka se presele u drugi deo grada, pa promene mesto nastave, neka završe školu, ali se uvek pojavljuju i novi đaci. Upis je i dalje u toku, a mi se uvek radujemo većem broju učenika kojima ćemo pomoći koliko god možemo da ovladaju maternjim jezikom. Program je propisalo Ministarstvo prosvete i po njemu uče sva deca u dijaspori – kaže nastavnica Milana.

Ona dodaje da se nekad se pojave starija deca koja vrlo slabo govore srpski, ali i mlađa deca sa solidnim predznanjem maternjeg jezika.

– Bez obzira na uzrast sa decom koja nisu stekla predznanje, polazi se od početka, dakle, uče se brojevi, dani u nedelji i drugi jednostavniji pojmovi. Deca iz porodica koje su tek nedavno došle u Berlin već imaju iskustvo i znanje iz škola u Srbiji, pa nam dođu kao prave “lokomotive” koje celo odeljenje vuku napred. Njima je s druge strane potrebna pomoć u boljem razumevanju nemačkog jezika, pa se uz takvo konstruktivno druženje u Dopunskoj školi gradivo mnogo lakše savlada – navodi nastavnica.

U učionici je sa starijima i petogodišnja Nataša Šuluburić. Iako još nije stasala za školu, već je redovna u Dopunskoj školi na srpskom jeziku. Tokom prve dve nedelje puno je napredovala i mnogo joj se sviđaju škola i predavanja Milane Rakić. Dopadaju joj se i pauze između časova kada se igra sa drugom decom. S ponosom kaže da je za ovo kratko vreme već naučila jedno slovo. Na pitanje “Kako se prezivaš?”, Nataša je kratko odgovorila: “Lepo.”

Aleksandra Šipoš ide u drugi razred i u nemačkoj i u srpskoj školi, a dopada joj se što u školi mogu da uče brojne pesmice. Mnogo se raduje što ovde može da se igra sa drugom srpskom decom, kojih ima i u nemačkoj školi, ali, kako kaže, oni ne dolaze i u ovu dopunsku školu.

Milana Rakić je na kraju naglasila:

– Mi bismo voleli da nam se grupe što više omasove, prevashodno zbog toga da naša deca ne zaborave srpski jezik.

Program i na sajtu ambasade

Program nastave može se naći i na sajtu naše ambasade u Berlinu (www.berlin.mfa.gov.rs), a pokrivenost ostalih delova grada može uvek da se proširi u saradnji sa Ministarstvom prosvete Republike Srbije. Ta procedura nije jednostavna, ali nije ni neizvodljiva, pa ukoliko se javi dovoljan broj zainteresovanih roditelja, može se krenuti u otvaranje novih odeljenja u Berlinu.

Sve informacije mogu da se dobiju od nastavnica: Milana Rakić, telefon 01522 3416341 i Mirjana Stefanović, telefon 01578 3168631

Uči i decu bivših đaka

Mirjana Stefanović sa đacima na Svetosavskoj priredbi

Mirjana Stefanović je srpskom jeziku učila brojne generacije mališana koji su odrastali u Berlinu dece, a danas se često u klupama nađu i deca njenih nekadašnjih učenika.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here