Pixabay

U Bosnu i Hercegovinu je do sada stiglo 1.596.560 doza vakcina protiv koronavirusa, a do kraja avgusta očekuje se da bi na raspolaganju moglo biti oko dva miliona vakcina, saopštio je danas predsedavajući Saveta ministara BiH Zoran Tegeltija.

Tegeltija je rekao da je na današnjoj sednici Saveta ministara konstatovano da vakcine pristižu putem međunarodnog COVAX programa, mehanizma Evropske unije EU4Health, donacija i direktne nabavke, kao i da su stvoreni uslovi za masovniju vakcinaciju građana.

Pozvao je nadležne vlasti u BiH da ubrzaju proces vakcinacije stanovništva, „koji ne prati dinamiku pristizanja vakcina u BiH, zbog čega građani i dalje odlaze na vakcinaciju u susedne zemlje”, navodi se u saopštenju Saveta ministara BiH.

Istovremeno je apelovao na građane BiH, kojih prema poslednjem popisu ima oko 3,5 miliona, da se odazovu pozivu nadležnih institucija za vakcinaciju.

Do sada je u bosansko-hercegovačkom entitetu Federaciji BiH vakcinisano 189.069 osoba, a 120.128 osoba primilo je obe doze vakcine, navodi se u izveštaju Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime