U Boliviji deca od 10 godina mogu da rade

0

13-godišnji Lukas čisti cipele na ulicama La Paza kako bi preživeo
 

Zakon dozvoljava da dvanaestogodišnjaci rade po ugovoru za druga lica, ali im je za to potrebno odobrenje od roditelja. Predlog zakona usvojio je Kongres ranije ovog meseca, a sada ga je potpisao potpredsednik Alvaro Garsija Linera u odsustvu predsednika Eva Moralesa, koji se nalazi u poseti Brazilu.

 

Linera je rekao da novi zakon odražava potrebe Bolivije, jedne od najsiromašnijih država u Južnoj Americi, preneo je BBC. Istovremeno su pooštrene kazne za nasilje nad decom, pa je za ubistvo deteta predviđena kazna od 30 godina zatvora.

 

Više od 500.000 dece već rade u Boliviji da bi povećala porodične prihode, navodi se u podacima Dečjeg fonda Ujedinjenih nacija (UNICEF). Organizacije za zaštitu dece upozoravaju da većina mladih koja se zaposli više ne želi da ide u školu.

 

Mnoga deca su čistači cipela ili prodavci hrane u La Pazu i ostalim bolivijskim gradovima. Neka od njih izložena su teškim uslovima u rudnicima i na poljoprivrednim poljima. Moralesova vlada nada se da će ovaj zakon doprineti iskorenjivanju ekstremnog siromaštva u Boliviji.

 

Međunarodna organizacija za rad navodi da deci mlađoj od 15 godina ne treba dozvoliti da rade, ali dopušta da minimalna starosna granica za zapošljavanje u zemljama u razvoju bude 14 godina. Organizacija je saopštila da vrši proveru bolivijskog zakona da bi utvrdila da li su njime prekršene međunarodne regulative o zapošljavanju dece.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here