Eparhija istočnoamerička proslavila je osam vekova autokefalnosti srpske pravoslavne crkve u sabornom Hramu Svetog Save u Bostonu u petak i subotu, a ovaj značajan jubilej episkopu Irineju i vernicima čestitao je i predsednik SAD Donald Tramp.

Kako se navodi u saopštenju Srpske pravoslavne crkve, proslava je počela u petak večernjim bogosluženjem koje je predvodio arhimandrit Maksimos Konstas sa bogoslovskog fakulteta „Časnog krsta“ u Bostonu, dok je episkop istočnoamerički Irinej stajao u tronu i blagosiljao.

Proslavi je prisustvovao i episkop zapadnoamerički Maksim, koji je u obraćanju vernicima istakao da ovaj višestruki jubilej „na novi način i iznova povezuje sa Gospodom“.

„Želim da mu se zahvalim na pozivu da budem učesnik ovog veličanstvenog sabranja i da istaknem pred svima vama tu potrebu da jedni druge volimo, da podstičemo i hrabrimo, da bi smo bili dostoji naslednici Svetog Mardarija i svih onih svetih onih koji su sledbenici Hristovi“, rekao je episkop Maksim.

Vladika Irinej zahvalio je svima koji su se odazvali pozivu da se na tlu Eparhije istočnoameričke proslavi 800 godina autokefalnosti SPC.

Nakon liturgije, upriličena je svečana trpeza za sve vernike, a održana je i Svečana akademija koja je počela intoniranjem originalne verzije srpske himne i zdravicom srpskom narodu.

Nakon toga nastupili su folklorni ansambl „Gračanica“ iz Bostona, trio „Pokret“ iz Beograda, pevačko društva „Lira“, a nastupila je i glumica Katarina Radivojević.

Proslavi osam vekova autokefalnosti SPC u organizaciji Eparhije istočnoameričke prisustvovali su i ambasador Srbije Ðerđ Matković, predstavnik Republike Srpske Obrad Kesić, veliki broj predstavnika diplomatskog kora i sestrinskih pravoslavnih crkava sa područja Amerike, kaže se u saopštenju SPC.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime