J. Gajeskov
Otac Saša Čolić seče slavski kolač Dragice Čolić

U nedelju, 21. novembra, SPC i njeni vernici širom Australije svečano su obeležili Sabor svetog Arhangela Mihaila, u narodu poznat kao Aranđelovdan, koji se smatra čuvarem pravoslavne vere i borcem protiv jeresi.

Svečano je bilo u svim našim svetinjama širom kontinenta. Svetu liturgiju u hramu Svetog Save u sidnejskom predgrađu Flemington je služio, vernike pričestio i mnogobrojne slavske kolače presekao protojerej Saša Čolić, sasluživao je đakon Miladin Tripić, a odgovarao crkveni hor.

U svojoj pastirskoj besedi otac Saša je prvo svim prisutnima čestitao praznik i slavarima slavu, a u nastavku govorio o današnjem velikom prazniku.

– Po crkvenom predanju, anđeo Mihailo je prvi stupio u borbu sa zlim duhom i to ime po crkvenom tumačenju označava “onog koji je kao Bog”. Na grčkom jeziku reč “arhi” znači glavni/prvi, a “angelos” znači vesnik, anđeo. To je zbog toga što je arhanđel Mihailo predvodnik vojske anđela, bestelesnih sila dobra koje je učestvovalo u stvaranju sveta i branitelja čovečanstva od zla i palih – objasnio je otac Saša.

Đakon Miladin Tripić

Aranđelovdan je česta slava u našem narodu. Po brojnosti svečara, odmah je iza Nikoljdana, a slavio ga je i Car Dušan, Stefan Nemanja i njegovi sinovi.

Među slavarima u Flemingtonu bio je dirigent ovdašnjeg crkvenog hora profesor – magistar muzike Slobodan Živković sa porodicom.

Obeležavanje Sabora svetog Arhangela Mihaila u Crkvi svetog Save u Flemingtonu, koja je prva srpska svetinja podignuta na tlu Australije, proteklo je molitveno i uz strogo poštovanje mera koje važe tokom pandemije virusakorona.

Svečano na Aranđelovdan u Crkvi Svetog Nikole u Brizbejnu

Zapis iz Brizbejna

Svečano je bilo u hramovima Srpske pravoslavne crkve – od Perta, preko Adelajda, Melburna i Kanbere, pa sve do Vulongonga, Sidneja, Njukasla i Brizbejna.
Jedna od najlepših fotografija koje su nastale na ovaj praznik svakako je ova iz Crkve svetog Nikole u Vulungabi, jednoj od centralnih četvrti Brizbejna.
Slika je objavljena na Fejsbuk stranici ovog prelepog srpskog hrama u glavnom gradu Kvinslenda.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here