J. Gajeskov
U redu za pričešće

U nedelju, 21. maja, pravoslavni vernici proslavili su Svetog apostola i jevanđelistu Jovana Bogoslova, koji je sa bratom Jakovom bio jedan od prvih učenika Isusa Hrista. Za njega se kaže i da je bio omiljeni Hristov učenik. Jedini je Jovan Bogoslov, sa Svetom bogomajkom ostao pod krstom raspetog Hrista, ne napuštajući ga i obećavši da će čuvati presvetu Bogorodicu i služiti je sve do njenog uspenija.

Crkva dva puta u godini proslavlja ovog svetitelja, i to 9. oktobra kada se sećamo njegovog upokojenja, i 21. maja, jer se na taj dan iz njegovog groba širi čudesni i kako vernici kažu lekoviti prah, koji su uzimali i time isceljivali svoje muke i razne bolesti.

Pričešće dece

Liturgiju povodom Svetog Jovana u hramu Svetog apostola i jevađeliste Luke u sidnejskom predgrađu Liverpul tog dana je služio i vernike pričestio prota Aleksandar Milutinović, a odgovarao je hor pod vođstvom ipođakona Nikole Zbiljića.

Hram Svetog Luke obasjan jutarnjim suncem

Posle verskog dela, druženje prisutnih vernika je nastavljeno u crkvenoj sali, gde su bogato posluženje, kao i uvek, pripremile članice Kola srpskih sestara.

Bez obzira na prohladno i vetrovito jutro, u liverpulsku svetinju došlo je mnogo naroda. I ovom prilikom liturgiji je prisustvovao veliki broj dece i mladih, skoro svi su se pričestili na radost roditelja, baka, deka i prisutnih vernika.

Crkvena sala u liverpulu uvek puna gostiju

Recimo na kraju važno obaveštenje za parohijane i vernike crkve Svetog Luke, da će se odlukom članova uprave buduća nedeljna i praznična bogosluženja tokom sedmice održavati od 9.00 časova ujutro, umesto od 10.00 časova kako je bilo do sada.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here