EPA
Pristalice češke opozicije slave pobedu

Češki premijer Andrej Babiš i njegova stranka priznali su poraz na izborima, ali to ne mora da znači da neće ostati na vlasti. Koalicije i stranke opozicije koje žele da sarađuju – odbijaju da s Babišem formiraju vladu.

Više od osam miliona građana Češke s pravom glasa biralo je u dva dana novih 200 poslanika Poslančkog doma među kandidatima 22 stranke, koalicije i pokreta.

Nakon prebrojanih 99,96 odsto glasova na parlamentarnim izborima održanim u petak i subotu u Češkoj pobedila je koalicija Zajedno (Spolu) sa 27,78 odsto glasova, druga je stranka ANO premijera Andreja Babiša sa 27,13 odsto glasova, za njima koalicija Pirata i STAN nezavisnih gradonačelnika sa 15,60 odsto glasova.

– Promena je tu, mi smo promena – rekao je lider Zajedno Petr Fijala, koji smatra da ima pravo da formira većinsku vladu.

– Ovi izbori su pre svega pobeda pristojne politike zasnovane na vrednostima. Mi želimo da zacelimo ožiljke koje je napravila ovakva izborna kampanja. Svi smo građani Češke i želimo da živimo zajedno kao susedi i prijatelji. To je ono što nas sve spaja – kazao je lider Građanske demokratske stranke i mogućí budući premijer Peter Fijala.

– Dominacija Andreja Babiša ja završena. Još danas ćemo početi pregovore sa koalicijom Zajedno – rekao je u subotu uveče lider Piratske stranke Ivan Bartoš.

Babiš priznao poraz

Češki premijer Andrej Babiš priznao je pobedu opoziciije i čestitao, ali je rekao da će ipak pokušati da sastavi vladu, ako predsednik Češke Miloš Zeman održi obećanje i to mu ponudi.

– Protiv nas je bilo pet stranaka sa jedinim programom da uklone Babiša. Čudo je što smo ostvarili i ovakav rezultat. Istina je da nismo računali da ćemo biti poraženi. Čestitam Fijali za sjajan finiš, mobilizaciju birača, izašlo je pet odsto više birača nego na prethodnim izborima – rekao je Babiš na konferenciji za novinare.

U Poslaničkom domu sa 200 poslanika Babišova vlada tako gubi većinu dok dva opoziciona saveza, koalicije Zajedno i Pirati imaju većinu od 108 poslanika i ponovili su da nijedna od stranaka u njima nema nameru da ulazi u eventualnu vladu sa Babišom, već da će zajedno formirati vladu.

Gubitak većine u parlamentu još uvek ne znači da premijer Babiš odlazi u opoziciju zato što je predsednik Češke Miloš Zeman, koji je pozivao Čehe da glasaju za Babiša, otvoreno kazao da će suprotno običajima ignorisati eventualnu pobedu koalicije i mandat da sastavi vladu daće pojedinačnoj partiji, dakle u ovom rasporedu snaga premijeru Babišu.

Babiš međutim nema sa kim da sastavi vladu jer su Česi umesto kontinuiteta odabrali promenu i u donji dom pored ANO i dve koalicije udružene protiv njega ušli su samo još radikalni nacionalisti iz stranke Sloboda i direktna demokratija sa 9,62 odsto glasova. Prvi put u istoriji socijaldemokrate i češki komunisti, nisu uspeli da pređu izborni prag od pet odsto.

Šta sada?

Češki premijer rekao je da bi taj pokušaj prihvatio i počeo pregovore sa pobednikom izbora, koalicijom Zajedno ali da svakako neće pregovarati sa Piratskom strankom iz druge koalicije.

– Ako završimo u opoziciji nastavićemo dalje. ANO nije projekt za jednokratnu upotrebu. Mi smo izgubili zbog Praga, Prag nas je porazio, Prag ne podnosi Babiša. Ako mi predsednik da mandat ja ću pregovarati – rekao je Babiš.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here