Tanjug

U Generalnom konzulatu Srbije u Čikagu održan je prijem povodom Sretenja, Dana državnosti i ustavnosti Republike Srbije, ustanovljen na dan kada je 15. februara 1804. počeo Prvi srpski ustanak, a 1935. donet prvi ustav zemlje.

„Veoma cenimo podršku Vlade SAD i američkog naroda Srbiji, posebno našem procesu integracije u Evropsku uniju. Naš strateški cilj je da budemo deo evropske porodice. Srbija je u potpunosti posvećena dobrim bilateralnim odnosima sa SAD, kao i miru i stabilnosti u regionu i dijalogu o Kosovu i Metohiji“, istakao je konzul Dejan Radulović .

Prijemu su u utorak uveče prisustvovali predstavnici administracija grada Čikaga i američke savezne države Ilinois, kao i regionalnih kancelarija federalnih organa, veliki broj članova konzularnog kora sa sedištem u Čikagu i predstavnici srpske zajednice, Srpske pravoslavne crkve, srpskih organizacija i udruženja, srpskih medija i ugledni pojedinci srpske zajednice u ovom delu Amerike.

Konzul Radulović je istakao da je Srbija ponosna na veliku srpsku zajednicu u Čikagu i na njen doprinos razvoju dobrih odnosa dveju zemalja.

Gradonačelnik Čikaga Ram Emenuel je u svojoj čestitki napisao da srpska zajednica u Čikagu igra značajnu ulogu u bogatoj etničkoj i kulturnoj raznolikosti grada. On je podsetio na istoriju prijateljstva i saradnje i na bliske odnose gradova pobratima Čikaga i Beograda.

Članice pevačke grupe „Oko sokolovo“ iz Čikaga intonirale su srpsku i američku himnu, a gostima su predstavljeni srpski specijaliteti i pića.

Izvor:
Vestionline

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime