U Đerdap stiže 120 turističkih brodova

0

 

Direktor nacionalnog parka Saša Nestorivić izjavio je Tanjugu da je prošle godine oko 15.000 stranaca boravilo u Donjem Milanovcu, a da je ove godine najavljeno 120 pristajanja velikih turističkih brodova koji krstare Dunavom, što znači da se može očekivati oko 25.000 stranih turista.

 

Podsetivši da kroz Đerdap prolazi dunavski biciklistički put "Euro velo 6", Nestorović je rekao da je zabeležen i veliki porast prolazaka turista koji u obilazak idu biciklom. Samo prošle godine biciklom je kroz Nacionalni park Đerdap prošlo 5.000 stranaca.

 

"To su pokazatelji koji nam obećavaju bolju budućnost u pogledu razvoja turizma. Poslednjih godina razvijamo intezivno međunarodnu saradnju, posebno sa Rumunijom, koja nam je najbliža", rekao je Nestorović, objasnivši da je uspostavljena dobra saradnja sa rumunskim parkom prirode s druge strane reke, čiji je cilj razvijanje različitih aktivnosti na obe strane Dunava.

 

Prema rečima direktora nacionalnog parka, poslednjih godina se na teritoriji Đerdapa podižu novi kapaciteti za prijem gostiju, zaživeo je eko turizam, odnosno seoski turziam i sve je više domaćinstava koja su svoje kuće otvorili za goste.

 

"Područje Đerdapa je oblast izuzetno očuvane prirode, bogato raznovrsnim biljnim i životinjskim svetom, koje će u budućnosti svakako predstavljati okosnicu ekološkog turizma; veoma je pogodno za pešačenje, rekreaciju na stazama zdravlja, vožnju biciklom, lov, ribolov i posmatranje ptica“, ukazao je Nestorović.

On je podsetio da je Đerdap najveći od pet nacionalnih parkova Srbije. Oslanja se na Dunav u dužini od 100 kilometara i obuhvata brdsko planinsko zaleđe, širine od dva do 16 kilometara.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here