EPA/Sergey Dolzhenko

U EU do ovoga trenutka punu dozu vakcine protiv Covid-19 primilo je 200 miliona ljudi što predstavlja 54,7 procenata ukupne odrasle populacije, objavila je Evropska komisija.

– Došli smo do 50 procenata odrasle populacije koja je primila sve preporučene doze vakcina. To je dobra vest i znak da smo na pravom putu, ali ne i na kraju puta – izjavio je portparol EK, Stefan de Kersmaker.

U Evropskoj komisiji nagalšavaju da je ”puna vakcinacija najbolji način za izlazak iz pandemije” i da je obezbeđeno dovoljno vakcina da se do cilja od 70 procenata potpuno vakcinisanih stigne.

Uz konstataciju da pojedine zemlje članice kao što su Bugrska, Rumunija i Hrvatska zaostaju u pogledu broja vakcinisanih građana, u Briselu napominju važnost da sve zemlje članice dođu do cilja od 70 procenata potpuno vakcinisane odrasle populacije.

Dodaje se da se građanima koji još oklevaju u pogledu vakcinacije moraju pružiti prave i naučno zasnovane činjenice koje pokazuju da je ”vakcinacija najbolji izlaz”.

– Važno je da sve zemlje članice stignu do 70 procenata vakcinisanih. Dok to nije postignuto u jednoj ili nekoliko zemalja članica cela EU nije ispunila svoj cilj – kaže Kersmaker.

Do ovog trenutka u EU bar jednu dozu vakcine primilo je 68 procenata odrasle populacije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here