EPA-EFE

U Srbiji je, od početka godine, otvoreno nešto više od 51.000 novih preduzeća u formi DOO, preduzetničkih radnji, agencija, kao i predstavništava stranih pravnih lica. Najviše osnivača je iz Srbije, 83 odsto, a kada je reč o stranim osnivačima, ubedljivo su najbrojniji oni iz Rusije – ima ih više od pet hiljada.

Znatno ih je manje iz Ukrajine, države u kojoj se vodi rat, a još manje iz Izraela, koji je u ratnom sukobu sa Palestinom, dok je u Srbiji ove godine, i to krajem oktobra, samo jedan državljanin Palestine otvorio – preduzetničku radnju.

Od januara do 28. novembra u Srbiji je otvoreno ukupno 8.687 preduzeća u formi DOO, ali i 42.221 preduzetničkih radnji i agencija, dok su strane firme u ovom periodu u našoj zemlji otvorile 107 predstavništava.

Oko 8.500 ovih firmi ima vlasnike iz drugih država. Među njima su najbrojniji osnivači koji dolaze iz – Rusije, što ne čudi jer se ovaj trend beleži od početka rata u Ukrajini, od februara 2022. U periodu od 1. januara do 28. novembra ove godine, osnovano je čak 5.347 preduzeća i preduzetničkih agencija i radnji čiji vlasnici su državljani Rusije.

U ovaj broj ulaze i tri predstavništva stranih pravnih lica. To su ogranak firme „Mir Svarki“ koji je otvoren u februaru a već u oktobru izbrisan iz registra, zatim ogranak preduzeća Arion Invest LCC, osnovan u maju ove godine, kao i ogranak Akcionarskog društva Fudbalski klub Dinamo Moskva, otvoren u aprilu ove godine.

Kada je reč o preduzećima, među 685 onih čiji su vlasnici iz Rusije, 201 se bavi trgovinom na veliko i malo,45 uslugama smeštaja i ishrane, 40 prerađivačkom industrijom, 23 se bavi građevinarstvom, 16 se poslovima sa nekretninama, isto toliko saobraćajem i skladištenjem…

Jedno preduzeće – Petro Analitics – bavi se rudarstvom, a jedno je (Green Energy Art) registrovano za proizvodnju električne energije.

Za delatnost informisanja i komunikacija opredelilo se 166 preduzeća sa ruskim vlasnicima, od kojih je 151 registrovano za „računarsko programiranje, konsultantske i s tim povezane delatnosti“.

Ruskih državljana koji su otvorili preduzetničku radnju ili agenciju u Srbiji ove godine, ima ukupno 4.659. Od tog broja programiranjem se bavi plovina – ukupno 2.139.

Osnivači iz Ukrajine

Kada je reč o firmama i preduzetničkim radnjama osnovanim ove godine čiji su vlasnici iz Ukrajine, u Srbiji ih je znatno manje.

U pomenutom periodu, od početka godine do 28. novembra, u našoj zemlji su ukrajinski vlasnici osnovali 23 preduzeća u formi društva sa ograničenom odgovornošću i 48 preduzetničkih radnji i agencija.

Šest firmi ukrajinskih vlasnika bavi se trgovinom, isto toliko stručnim naučnim delatnostima, dok su tri registrovane za računarsko programiranje… Za programiranje se u ovoj godini opredelilo više preduzetnika – državljana Ukrajine – ukupno 18 od 48.

Nove firme izraelskih vlasnika

Poslednji izraelsko-palestinski oružani sukob, koji se pretvorio u krvavi rat, počeo je 7. oktobra i odneo je na hiljade žrtava. Trenutno je na snazi primirje tokom kojeg se razmenjuju izraelski taoci za palestinske zatvorenike.

Kada je reč o firmama u Srbiji, čiji su vlasnici firme i državljani Izraela, njih ima ukupno 46. Od toga je 26 firmi i 20 preduzetnika.

Preduzeća su registrovana za trgovinu (7), računarsko programiranje (5), poslovanje sa nekretninama (4), građevinarstvo (1)… Preduzetnici su, pak, registrovani za računarsko programiranje (7), informacione usluge delatnosti (3), usluge smeštaja i ishrane (1)…

Preduzetnik iz Palestine

Krajem oktobra u Srbiji je jedan državljanin Palestine osnovao preduzetničku radnju. Njegova prodavnica pod nazivom Abuzayda, sa sedištem u Beogradu, registrovana je za – internet trgovinu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here