Youtube/Sky News Australia
Džim Čalmers

Najavljujući današnji budžet, blagajnik Džim Čalmers je obećao kratkoročno rasterećenje troškova života, kao i ulaganja u budućnost.

Iako blagajnik Čalmers nije javno potvrdio još jednu rundu olakšica za račune za struju, krajem nedelje, pred donošenje budžeta, se trudio da ukaže na korist koju su prošlogodišnje olakšice imale u suzbijanju životnih troškova i ublažavanju inflacije.

– Olakšice za troškove života u ovom budžetu neće biti identične onome što smo imali, ali će biti značajne. Biće dodatak za umanjenje poreza za svakog poreskog obveznika – rekao je blagajnik za Skaj njuz i dodao da bez akcije države računi za struju bi bili viši za 15 odsto za poslednjih godinu dana, ali su porasli svega dva odsto.

U prošlogodišnjem budžetu, pet miliona domaćinstava je imalo pravo na olakšice za račune za struju do 500 dolara, dok su mala preduzeća imala pravo na olakšice do 650 dolara.

Na pitanje da definiše noseću temu ovogodišnjeg budžeta, blagajnik je rekao da će budžet biti dobar za mame i srednju Australiju, dobar za porodice, penzionere, studente i mlade.

Zahtev Koalicije

Koalicija je postavila svoje zahteve vladi, a ministarka finansija u senci Džejn Hjum je istakla da će laburisti omanuti u svom poslu ukoliko ne ukrote inflaciju.

– Ono što smo do danas videli od laburista su dva propala budžeta. Nismo videli smanjenje inflacije pod laburistima, a ako budemo imali još jedan promašaj u ovom budžetu, Australijanci će platiti veoma visoku cenu – izjavio je blagajnik u senci Angus Tejlor za ABC.

Izgleda da će budžet ove finansijske godine ostvariti suficit, što bi bio drugi uzastopni suficit pod Čalmersom.

Koalicija je optužila laburiste da su objavili neočekivani suficit, zahvaljujući višim prihodima od poreza od očekivanih i visokim cenama roba, umesto da isporuče suficit na osnovu strukturnih budžetskih promena.

Prema rečima Tejlora, laburisti treba da se fokusiraju na obezbeđivanje bržeg rasta privrede od potrošnje.

– Videli smo da potrošnja raste u realnom smislu mnogo brže od privrede u poslednje dve godine. Videli smo vladu koja voli da troši – naglasio je Tejlor.

Obećali milijarde

Laburisti su ranije najavili niz finansijskih obaveza u budžetu od utorka, brišući dug HECS-a, postavljajući ograničenja na način na koji se taj dug indeksira i nudeći TAFE bez naknade za rešavanje kritičnog nedostatka građevinskih radnika.

Vlada je u nedelju potvrdila da će pored 8,5 milijardi dolara za zdravstvo i potrošnju na ime medikera, budžet uključivati 227 miliona dolara za još 29 klinika za hitnu negu.

Vlada je, takođe, potvrdila da će biti obezbeđena milijarda dolara za nove kuće u budžetu, te da će milijarda dolara biti potrošena na krizni i prelazni smeštaj za žene i decu koji žele da se sklone od nasilja u porodici i za mlade kroz Nacionalnu stambenu infrastrukturu.

Za socijalu 9,3 milijardi dolara

Premijer Entoni Albaneze složio se na sastanku nacionalnog kabineta u petak da se obezbedi 9,3 milijarde dolara državama i teritorijama tokom pet godina za podršku beskućnicima, kriznu podršku, i izgradnju i popravku socijalnih stanova.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here