EPA/Alex Halada

Istoričar Ivo Goldštajn smatra da je u Hrvatskoj tokom proteklih 30 godina počeo proces revizionizma, ustašofilije i neoustaštva, i da je posledica toga oživljavanje pozdrava “Za dom spremni!”.

Goldštajn je nezadovoljan činjenicom da se u Jasenovcu ne može organizovati jedinstvena komemoracija žrtvama ustaša.

– Nije u redu da se biskupi mole za žrtve Blajburga, ali ne i za jasenovačke – naveo je Goldštajn.

On je upozorio da je problematično što pojedina ministarstva godinama finansiraju projekte i knjige koji su jasno revizionistički i ustašofilski.

– To su krugovi koji forsiraju priču o Jasenovcu nakon 1945. godine, što je laž, uvreda i idiotizam. Neki sa tim izmišljotinama idu do 1952. godine. S tim treba prestati i Vlada to treba da osudi i prekine finansiranje takvih stvari – smatra Goldštajn.

Komemoracija u Spomen-području Jasenovac obELežava se u znak sećanja na 22. april 1945. godine i proboj logoraša od kojih je preživelo njih 169. Ujedno se odaje počast svim stradalim i preživelim logorašima.

Sistem koncentracionih logora Jasenovac predstavlja jedno od najvećih stratišta u Drugom svetskom ratu, a od 1941. do 1945. godine u tom logoru ubijeno je stotine hiljada civila, najviše Srba, Jevreja i Roma, uključujući i desetine hiljada dece u logoru Jastrebarsko.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here