U Hrvatskoj postoje ustaški recidivi

0

"U Hrvatskoj i u njeno ime počinjeni su mnogi zločini u vreme holokausta, on se ne sme zaboraviti i o njemu treba govoriti zbog nas i zbog onih koji će doći posle nas," rekao je Mesić sinoć na obeležavanju međunarodnog Dana holokausta u jevrejskoj verskoj zajednici "Bet Israel" u Zagrebu, kome je prisustvovao i Josipović.

"Holokaust je poruka zla koju moramo nadvladati", rekao je Jospović i upozorio da još uvek postoje tragovi tog zla, a kao primer naveo je mesni odbor koji nosi ime Mile Budaka, rekavši da tako što ne bi smelo postojati u Hrvatskoj.

Mesić je izjavio da njega ne čudi zašto se neka deca ponašaju kako se ponašaju s obzirom na sve ono što piše u nekim hrvatskim udžbenicima od osamostaljenja Hrvatske do 2000. godine.

"Deca su neinformisana i nije dovoljno napisano o tome što se dogodilo", rekao je Mesić.

Mile Budak je bio ministar prosvete, a onda i spoljnih poslova u vladama NDH, bio je podstrekač genocida nad Srbima, Jevrejima i Romima, a potpisivao je rasne zakone i druge akte kojima je pravno omogućen i ozakonjen genocid u NDH.

U bekstvu su ga s ostalim članovima vlade NDH uhvatili Britanici i izručili ga jugoslovenskim vlastima. Nakon kratkog, ali poštenog suđenja u Zagrebu streljan je 7. juna 1945.

Osim što su njegova dela za koja se stručnjaci slažu da su osrednje vrednosti od 1990. ušla u školsku lektiru, po njemu je osim pomenutog mesnog odbora dobilo ime 17 ulica po Hrvatskoj.

U njegovom rodnom selu Sveti Rok u Lici bila je postavljeno i spomen obeležje koje je srušeno 2004. naredbom tadašnjeg premijera Ive Sanadera.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here