Foodiesfeed.com
Foto: Ilustracija

U Hrvatsku je ušlo konjsko meso s deklaracijom teletine, izvestio je Europol, koji je pola godine radio na istrazi trgovine lažnim prehrambenim proizvodima, a hrvatske institucije o tome ništa ne znaju, javlja portal Dnevnik.hr.

– Redovno menjamo evropske zakone, poboljšavamo ih i pooštravamo kako bismo sprečili krivotvorenje hrane, ali nažalost, uvek ima onih maštovitih pojedinaca koji se snađu. Nađu neke eventualne ”rupe” u zakonu – izjavila hrvatska poslanica u Evropskom parlamentu Biljana Borzan.

U akciji Opson X, koju je agencija Europol za pomoć državama u borbi protiv međunarodnog kriminala i terorizma sprovodila od decembra 2020. do kraja juna ove godine u Hrvatskoj i još 72 zemlje sveta, zaplenjeno je gotovo 16.000 tona robe – nezdrave, pokvarene ili ilegalno prerađivane hrane i pića.

– Krivotvorenja hrane se vrlo često događaju kada se radi o hrani koja je označena kao bio, organska, eko i slično, a koju najčešće uzimaju ljudi koji to moraju zbog zdravstvenih razloga. Tim je ta nesreća veća – kaže Biljana Borzan.

Hrvatska carinska uprava je učestvovala u akciji sprovodeći pojačan nadzor i kontrolu nad putničkim vozilima, kombijima, teretnim vozilima i autobusima, kao i sprovođenjem pojačane kontrole osoba i vozila koja prelaze preko državne granice.

Tvrde da nisu utvrđene nepravilnosti. Osim Carinske uprave, o neispravnoj robi ništa nisu znali ni hrvatska Veterinarska inspekcija, Ministarstvo poljoprivrede, Agencija za hranu i Državni inspektorat, dodaje se u tekstu.

1 KOMENTAR

  1. Dok su bili u jugi uzivala gospoda slovenci i hrvati i imali sve najbolje. To nas vise ne interesuje hvala bogu. Nikad vise (!)

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime