EPA-EFE
Bašar al Asad sa Vladimirom Putinom (Foto: Arhiva)

Turski kolumnista Ismail Jasa kaže da njegova zemlja treba da deluje odlučnije i obezbedi povlačenje snaga sirijskog režima iza turskih kontrolnih tačaka po svaku cenu, kako bi se suprotstavila planovima koji se kuju protiv nje, a da na tom putu prvo mora zaustaviti Rusiju.

U članku objavljenom u turskom listu “Dirilis Postasi” on govori o planovima protiv Turske, poput predloga da sledećeg meseca bude održan sastanak u Kairu kako bi se zemlje učesnice pripremile za restruktuiranje sirijske opozicije, u koju bi bile uključene Radnička partija Kurdistana (PKK) i kurdske Jedinice narodne zaštite (YPG), s ciljem da se Turska izbaci iz igre.

“Damask crpi hrabrost iz podrške Moskvi”

Kršenja i “agresija” sirijskog režima nastavljaju se uprkos tome što je Turska prebacila veliki broj svojih vojnika u područja deeskalacije i nanela Asadovim snagama velike gubitke, a postoji samo jedan razlog za to: Damask crpi hrabrost iz podrške Moskve, piše autor.

Sirijski predsednik Bašar al Asad nastavlja s “kršenjima i agresijom” jer je uveren da turski vojnici koji su prebačeni u Idlib neće biti upotrebljeni bez pristanka Rusije, kako piše u članku, i smatra da je zaštićen pod okriljem Rusije i predsednika Vladimira Putina.

Jasa je skrenuo pažnju i na ulogu koju su Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati odigrali u krizi u Idlibu, napominjući da je nedavno održan sastanak predstavnika te dve zemlje sa Rusijom i sirijskim režimom, pokušaj provociranja Ankare.

Kaže da se Asad u govoru povodom napredovanja režimskih snaga u pokrajini Alep osvrnuo na reči turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, koji je dao rok Asadovim snagama da se do kraja ovog meseca povuku iza posmatračkih punktova.

Asad je tom prilikom izjavio da se bitka za oslobađanje periferije Alepa i Idliba nastavlja bez obzira “na neke prazne priče sa severa”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here