Lična arhiva
PRVO VERSKI OBRED: Kolač lomljen posle liturgije

Udruženje “Sveti Sava” iz Belincone, u srcu Tićina, kantona na jugu Švajcarske, osnovano je 1996. i nedavno je u jednom danu proslavilo rođendan, imendan i slavu. Da bi se proslavilo kako dolikuje i kako udruženje to zaslužuje, došli su gosti iz više gradova u Švajcarskoj, kao i članovi društva Zavičaj iz Tulna u Austriji.

Predsednik udruženja “Sveti Sava” Željko Milićević kaže da skoro tri decenije obeležavaju Savindan, a ujedno organizuju i zabavu koja je već postala tradicionalna.

STIGLI IZ AUSTRIJE: KUD Zavičaj

– I ove godine smo pre podne bili na liturgiji u crkvi. Sve je proteklo u duhu verskih obreda, lomili smo slavski kolač, kumovi su bili Mile i Vesna Dimitrijević, a izabrali smo i novog kuma Raju Tanaskovića. Imali smo posluženje u crkvi, počastili smo se sa našim članovima. Specijalni gosti stigli su nam iz Beča ujutro u 9.00, tako da su bili i na službi u crkvi, družili smo se sa njima i tokom ručka koji smo im priredili – priča Milićević.

Na zabavi koja je priređena uveče uz domaćine i goste iz Tulna, nastupila su i publici se predstavila u najboljem izdanju još četiri društva.

– Iz kantona Tićino došli su nam “Desanka Maksimović” iz Lugana i Makedonija iz Lokarna. Iz Ciriha nam je u goste pristiglo udruženje Sloga, a iz Badena KUD Kolo. Predstavili su se i učenici srpske dopunske škole, predvođeni njihovom učiteljicom – nabraja Milićević.

On ističe da ih je ove godine iznenadio izuzetno veliki odziv publike.

– S druge strane, drago nam je da su mnogi zemljaci mogli da vide bogat kulturno-umetnički program i folklorne igre iz više krajeva Srbije. Pesmom “Ej, dragi, dragi” predstavila se i Sofija Vukić, članica udruženja “Desanka Maksimović” iz Lugana – navodi naš sagovornik.

Prvi ansambl udruženja “Sveti Sava”

Na kraju programa predstavnicima gostujućih udruženja i zaslužnim članovima domaćina, u znak zahvalnosti na bini su uručeni buketi cveća.

Marija Miladinović, predsednica udruženja “Desanka Maksimović” iz obližnjeg Lugana, ne krije zadovoljstvo i radost što je bila deo slavske atmosfere i događaja.

– Zahvaljujem na toplom dočeku i divnom koncertu, pre svega zaista je bio bogat folklorni program i bilo nam je zadovoljstvo da učestvujemo i družimo se u Belinconi sa domaćinima i ostalim gostima. Njihove proslave i kulturni događaji se pamte, uvek su spremni da svakoga lepo dočekaju i ugoste. Pravi su domaćini i mi smo srećni što su nam prijatelji i bratsko udruženje – istakla je Marija Miladinović.

Vredni članovi ponos udruženja

– Ova proslava ne bi bila ovako dobro organizovana da nije bilo zaslužnih ljudi kojima javno zahvaljujem: članovima uprave Vojinu Gajiću, Peru Stevanoviću i Zoranu Laziću, zatim umetničkom rukovodiocu Mari Despotović i njenoj desnoj ruci, Slavici Kostić, kao i vrednim devojčicama: Kristini Milićević, Dejani Stevanović i Angelini Stevanović – ističe predsednik Milićević.

Vojin Gajić i Pero Stevanović zahvaljuju roditeljima i radnoj grupi.

– Mnogo truda, rada i energije uložili su roditelji i radna grupa koja je sve to morala da isprati i pripremi. Nije lako ispeći 250 kilograma roštilja, nahraniti i napojiti sve goste. Na kraju su bili umorni, ali zadovoljni i ništa im nije teško padalo.

Željko Milićević

Zahvalnost “Vestima”

– U ime udruženja “Sveti Sava” zahvaljujem saradnici i kompletnoj redakciji “Vesti” što su uvek pratili naše aktivnosti. “Vestima” želim uspešan rad u 2024. godini. Ostanite ono što ste i do sada bili, veliki profesionalci i uvek spremni da ispratite dešavanja u dijaspori, kao jedini naš list – navodi Željko Milićević.