Foto: EPA
Ilustracija

Pošto je za 24 sata broj novih slučajeva korone skočio sa tri na 18, Južna Australija (SA) požurila je da uvede niz ograničenja kako bi zaustavila zarazu.

Istovremeno, zatvoren je aerodrom u Adelejdu za internacionalne letove i to najmanje na nedelju dana. Sve države (izuzev NSW i ACT) zatvorile su granice i/ili uvele posebne mere sa Južnom Australijom.

Prvi slučaj korone u SA, posle više od četiri meseca, utvrđen je kod osobe koja je radila u okviru hotelskog karantina i kod dva člana njenog domaćinstva. Kako su osobe bile u kontaktu s većim brojem ljudi, u ponedeljak je već registrovano novih 13 slučajeva. Preostalih pet, otkriveno je u pomenutom karantinu.

Premijer Južne Australije, Stiven Maršal, ističe da je država suočena s “najvećim testom do sada“ i najavio nova ograničenja. Teretane su odmah zatvorene, dok će s novim restrikcijama suočiti pabovi, restorani, kafići, organizatori venčanja i sahrana. Okupljanja u privatnim kućama biće ograničeno na 10 ljudi.

U Adelejdu su formirani dugački redovi građana koji žele da se testiraju. Stiven Maršal je obavestio saveznog premijera, Skota Morisona, o razvoju situacije i prihvatio ponuđenu pomoć vojske.

Plan Morisona, koji je samo pre nekoliko dana najavio ponovno otvaranje unutrašnjih granica Australije do Božića, sada je dovoden u pitanje.

Naime, jedna za drugom države su zatvorile granicu sa Južnom Australijom, koja je do sada bila otvorena. Tako je Zapadna Australija “postavila rampu“ od ponedeljka u šest sati popodne. Granice su zatvorile Tasmanija i Severna Teritorija, dok je Kvinslend to učinio samo za građane Adelejda.

Premijerka NSW, Glejdis Beredžiklin, izjavila je da prati situaciju.

– Mislim da nije razuman pristup da se granice zatvaraju svaki put kada dođe do izbijanja virusa. Potrebno je da naučimo da živimo u vreme pandemije – rekla je ona.

Granica Viktorije (za sada) otvorena

Viktorija je proglasila Južnu Australiju za “žarište“, a građani koji stižu iz Adelejda biće provereni i testirani, ali neće imati obavezu karantina. Svako ko odbije da se testira, tretiraće se kao “bliski kontakt“ i morati da se samoizoluje 14 dana.

Premijer Danijel Endrjuz nije isključio mogućnost naknadnog zatvaranja granice. S druge strane, Južna Australija je najavila otvaranje granice s Viktorijom za 1. decembar.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here