N. Sedan
Ponos društva: Najmlađi na koncertu

Kulturno-umetničko društvo “Dobrosav Radovanović Kikac”iz Bazela, koje je osnovano daleke 1968. obeležava jubilarnu 55. godinu uspešnog rada i trajanja. Sve ove godine sa velikom ljubavlju i požrtvovanošću članovi popularnog “Kikca” čuvaju i neguju tradiciju srpskog folklora, naše nošnje i običaje. Osvojili su brojne nagrade kako na Evropskim smotrama srpskog folklorra, tako i na smotrama u Švajcarskoj. Sada su već u klubu peta i šesta generacija, a više od 100 članova svrstano je u folklornu, muzičku i pevačku sekciju.

Povodom jubileja Đorđe Milićević, ministar bez portfelja zadužen za odnose sa dijasporom je prilikom nedavnog boravka u Švajcarskoj, uručio predstavnicima “Kikca” posebno priznanje za 55 godina rada kao najstarijem srpskom kulturno-umetničkom društvu u dijaspori.

Posebno priznanje: Ilija Jović, ministar Đorđe Milićević, Zoran Marković i Mihajlo Šaulić, generalni konzul u Cirihu

Sabor i koncert

“Kikac” svoj jubilej već odavno slavi, pa je tim povodom prvo organizovao sabor pod nazivom “Igra je, kolo je” na kome je učestvovalo još pet društava – Vez iz Lozane, Kolo iz Badena, Ras iz Lucerna, Opanak iz Siera i gosti iz Srbije CTKU “Kosta Abrašević” iz Bačke Palanke. Tada je na pozornici bilo više od 200 folkloraša koji su prikazali predivan kolaž srpskih igara. Ubrzo posle sabora održan je jubilarni koncert koji su nazvali Peti element, a učestvovali su svi ansambli “Kikca”, dečji, omladinski, izvođački i veteranski sa više od 120 učesnika.

Za kraj proslave jubileja organizovaće Svečanu akademiju na kojoj će odati priznanje svima koji su doprineli uspehu i dugotrajnosti ovog najstarijeg kulturno-umetničkog društva u dijaspori.

– Biće to prilika da zahvalimo na uloženom trudu svima koji su učestvovali u osnivanju društva, ali i na svesrdnoj pomoći pojedincima koji su doprineli višedecenijskom trajanju i brojnim uspesima koje je naše društvo ostvarilo. Zahvalićemo tada i ministru Đorđu Milićeviću na vrednom priznanju – kaže za “Ves
ti”Zoran Marković, predsednik “Kikca”.

Igre iz Pčinje: I spot uz koreografiju

Druga kuća

Ilija Jović, jedan od bivših predsednika koji je dao značajan doprinos ovom društvu i danas, koliko je to u njegovoj moći, pomaže svojim vrednim folklorašima.

Kolom poveli u Dimitrovgrad

– “Kikac” vam je kao druga kuća, tu smo da pomognemo te to i ja rado činim kao i ostali u upravi, ali i mnogi roditelji članova bez kojih naše društvo ne bi moglo da ide napred. Zato su svi koji danas rukovode i mi raniji predsednici zahvalni upravo roditeljima naših članova i svima onima koji su sada deo “Kikca”, ali i onima koji su to nekada bili – ističe Jović.

U klubu iz Bazela žele i da još jednom pomenu imena osnivača, a to su Branko Simić, Bora Adžančić, Radojica Tomić, Žarko Remović i Jezdimir Pavlović.

Lepotice: Članice “Kikca” izvode igre iz Niša

Ima puno posla

Agilna potpredsednica, mlada snaga Sandra Anić zadovoljna je kako jubilarna godina protiče.

– Ima puno posla, ali se trudimo da sve ispoštujemo, da sve bude kako treba. Na Svečanu akademiju pozvali smo sve iz oblasti koreografija, muzičkih aranžmana, društva sa kojima imamo dugogodišnju saradnju: KUD Kraljevačka riznica, KUD “Abrašević” Kraljevo, CTKU “Kosta Abrašević” Bačka Palanka, predstavnike Saveza srpskog folklora Švajcarske , kao i sva drustva iz Švajcarske koja su članovi saveza, takođe su pozvani i predstvanici naše ambasade u Bernu, konzulata u Cirihu, SPC iz regiona i svih srpskih društava iz kantona Bazel. Spremamo i kratak kulturno-umetnički program, kao i podelu zahvalnica zaslužnima – dodaje potpredsednica Sandra.

Zlatna plaketa i na nedavnoj Dečjoj smotri Švajcarske

Najdraže nagrade

Među brojnim nagradama, najdraže su im sa evropskih i švajcarskih smotri, prre svega Zlatne plakete na Evropskim smotrama 2003. na Palama (Rep. Srpska), 2004. u Badenu (Švajcarska), 2007. u Vrbasu (Srbija) i 2009. u Temišvaru (Rumunija). Kao jedan od najvećih uspeha u “Kikcu” navode da više od 10 godina sarađuju sa bratskim društvom “Abrašević” iz Kraljeva.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here