Facebook/Islamisches Kulturzentrum Klagenfurt
Polaganje kamena-temeljca za džamiju u Klagenfurtu

Izgradnja “Srebreničke džamije” i islamskog centra u austrijskom gradu Klagenfurtu izazvala je negodovanje austrijske javnosti, koja je za projekat saznala tek prilikom polaganja kamen-temeljca.

Proteklog vikenda je položen kamen-temeljac za kompleks koji će se prostirati na oko 5.000 kvadratnih metara, u vrednosti od milion evra, a javnost je tek tada upoznata sa projektom, koji je inače dobio sve dozvole.

Kako se navodi na Fejsbuk profilu Islamskog kulturnog centra Klagenfurt, tokom i uoči polaganja kamen-temeljca prikupljeno je oko 65.000 evra donacija, a među donatorima je i visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Incko.

Slobodarska partija Austrije (FPO) zatražila je od gradonačelnice Klagenfurta Mari-Luize Matiašic hitno obustavljanje izgradnje džamije.

Šef FPO u pokrajini Koruškoj Gernot Darman ukazao je da posebno kod tako škakljivih projekata, kao što je izgradnja velike džamije u delu grada Sankt Peter, gde već ima dosta problema, treba prići sa posebnom senzibilnošću, transparentnošću i pre svega informišući građane.

Kritikovao je što je Matijašic ćutala i nije informisala građane o ovom projektu. FPO je, kako je naglasio, protiv izgradnje tako velike džamije, jer ona ne oslikava strukturu stanovništva u Koruškoj, u kojoj je udeo muslimana mali.

„Zahtevam od gradonačelnice da taj projekat obustavi“, poručio je on, ukazujući da bošnjačka islamska zajednica u Klagenfurtu obuhvata svega 250 porodica.

1 COMMENT

  1. Što?Pa zar Srebrenica nije mesto enocida.Izgleda da sad nije,do malopre je bila,mislim pre džamije.Šta ste tražili to ste dobili.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here