Facebook/Islamisches Kulturzentrum Klagenfurt
Polaganje kamena-temeljca za džamiju u Klagenfurtu

Izgradnja „Srebreničke džamije“ i islamskog centra u austrijskom gradu Klagenfurtu izazvala je negodovanje austrijske javnosti, koja je za projekat saznala tek prilikom polaganja kamen-temeljca.

Proteklog vikenda je položen kamen-temeljac za kompleks koji će se prostirati na oko 5.000 kvadratnih metara, u vrednosti od milion evra, a javnost je tek tada upoznata sa projektom, koji je inače dobio sve dozvole.

Kako se navodi na Fejsbuk profilu Islamskog kulturnog centra Klagenfurt, tokom i uoči polaganja kamen-temeljca prikupljeno je oko 65.000 evra donacija, a među donatorima je i visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Incko.

Slobodarska partija Austrije (FPO) zatražila je od gradonačelnice Klagenfurta Mari-Luize Matiašic hitno obustavljanje izgradnje džamije.

Šef FPO u pokrajini Koruškoj Gernot Darman ukazao je da posebno kod tako škakljivih projekata, kao što je izgradnja velike džamije u delu grada Sankt Peter, gde već ima dosta problema, treba prići sa posebnom senzibilnošću, transparentnošću i pre svega informišući građane.

Kritikovao je što je Matijašic ćutala i nije informisala građane o ovom projektu. FPO je, kako je naglasio, protiv izgradnje tako velike džamije, jer ona ne oslikava strukturu stanovništva u Koruškoj, u kojoj je udeo muslimana mali.

„Zahtevam od gradonačelnice da taj projekat obustavi“, poručio je on, ukazujući da bošnjačka islamska zajednica u Klagenfurtu obuhvata svega 250 porodica.

1 KOMENTAR

  1. Što?Pa zar Srebrenica nije mesto enocida.Izgleda da sad nije,do malopre je bila,mislim pre džamije.Šta ste tražili to ste dobili.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime