EPA/Andrej Čukić
Novak Đoković

Bista Novaka Đokovića, rad vajara Bojana Mikulića iz Banjaluke, biće otkrivena danas u Klivlendu u Srpskoj kulturnoj bašti, koja je deo Parka nacija.

Bistu će otkriti počasni konzul Srbije u Klivlendu Aleksandar Aleks Mačeski, koji je najzaslužniji za postojanje Srpske kulturne bašte u SAD.

Pokretač inicijative i predsednik Tesline naučne fondacije (TNF) Nikola Lončar rekao je da je u anketi sa prijateljima Fondacije, kojih širom sveta ima više od 10.000, odlučeno da na bisti u Klivlendu budu ispisane Đokovićeve reči i današnji datum.

“Kada je NATO 1999. godine uništavao moju zemlju bez pravnog osnova bio sam dete. Zarekao sam se da ću taj isti svet pobediti na naš način. I evo me danas da kao šampion u tenisu pokažem da to uništavanje nije porazilo moj narod i da nam nije slomljen duh. I dalje smo radosni ljudi. To je naša pobeda… Novak Đoković, 11. septembar 2022. godine”.

Plan je da bista Đokovića bude postavljena na dan kada je mogao da igra finale na US openu.

Dugodišnji starešina Saborne crkve u Klivlendu Živojin Jakovljević rekao je da Srbija, kao i još stotinjak zemalja, ima svoju kulturnu baštu u Klivlendu, koja je deo Parka nacija, osnovanog pre 99 godina.

U Srpskoj kulturnoj bašti, koja je deo nekadašnje Jugoslovenske bašte, ukrašenoj mozaicima iz Hilandara, Pećke patrijaršije i manastira Žiča, nalaze se i biste Nikole Tesle, Mihajla Pupina, Mileve Marić, Milutina Milankovića, Stevana Mokranjca, Vuka Karadžića, Nadežde Petrović, Desanke Maksimović.

U Rokfeler parku u Klivlendu, u Srpskoj kuturnoj bašti u čijem središtu je velika bronzana ikona Svetog Save, nedavno je postavljena bista Jovana Dučića u znak sećanja na njegovo besmrtno pesničko stvaralaštvo, ali i na njegovu diplomatsku misiju, koja je okončana u SAD.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here