R. Lukić
Tradicija: U Hanoveru se godinama u ovo vreme u hramu okupljaju jači, učiteljice i roditelji

Hram Svetog Save u Hanoveru u nedelju ujutro, kad je zakazan moleban za decu, bio je u sve tri prostorije pun vernika, ali i odraslih – bez dece.

Izgledalo je kao da učiteljice Đurđica Bosančić, Brankica Ot, Svjetlana Bojić i Olivera Đukanović Tomanoski uzalud čekaju pored hrpe slatkih fišeka namenjenih prvačićima.

– Moleban je zakazan za 11.30, doći će oni, imamo još pola sata – bila je utešna Svjetlana Bojić, nastavnica srpskog jezika, koja je za četvrt veka u ovoj školi nebrojeno mališana naučila da čitaju i pišu ćirilicu i latinicu.

Prvačići sa protom: Teodora Praštalo, Nikolina Šunić, Antonina Džamić, Georgi Sel, Mihailo Perković, Jakov Džamić i Tijana Perić

I bila je u pravu. Vernici koji su prisustvovali liturgiji, otišli su kući ili u portu na kafu, tako da su deca, roditelji i učiteljice moleban mogli da slušaju bez bojazni da će koronom neko
od njih biti dodatno ugrožen.

Strpljivo čekale prvačiće: Učiteljice Đurđica Bosančić, Brankica Ot, Svjetlana Bojić i Olivera Đukanović Tomanoski

– Nisu apostoli narod u hrišćanstvo uspešno ubeđivali zato što su završili neke visoke škole, već su to učinili zahvaljujući Bogu koji im je dao sposobnost i mudrost. Zato se i mi danas Bogu molimo da deci i nastavnicima tokom školske godine podari um, zdravlje i mudrost.
Svi smo mi preživeli neke krize i ratove. Kriza ne mora da bude samo loša, ona može da bude i šansa za novi početak. Tako će i ova deca uprkos koroni da izrastu u zdrave i pametne ljude. Na nama je samo da krizu sagledamo objektivno i da organizaciju prilagodimo vremenu i prostoru – rekao je prota Aleksandar Perković posle molebana.

Pojali su Lazar, Marijana i Jovana

A da to neće biti baš tako jednostavno govori i činjenica da u ovu školu svake godine
dolazi oko 60 učenika, a ove jeseni moglo bi da ih bude i više, jer se samo u prvi razred
upisalo rekordnih 15 novih devojčica i dečaka koji su čvrsto rešili da nauče “tu maminu i tatinu ćirilicu”.

Mišo Šunić s ćerkom Nikolinom

I zaista sve je ličilo na početak normalne školske godine, iako je to prvi početak nove “korona školske godíine” u kojoj će mnogo toga biti više puta menjano.

– Školska godina je u Donjoj Saksoniji počela u četvrtak, 27. avgusta, a ceo osmi razred gimnazije u Barzinghauzenu već u petak je morao u karantin, jer su se dva učenika sa godišnjeg vratila sa virusom – ispričao je jedan brižni tata koji je ujutro čitao “Noje prese”.

Drugarska podrška: Mihailo Perković i Stefan Milenković

– To se njima desilo, ali ne mora i nama – bio je optimista poznati fudbaler Mišo Šunić koji je na moleban doveo ponosnu sedmogodišnju ćerkicu Nikolinu koja veruje svome tati i svešteniku.

I Mihailo Perković, naravno, veruje svome tati proti Aleksandru, ali on veruje i svom prijatelju Stefanu Milinkoviću koji je ove godine upisao drugi razred, pa su mu problemi iz prvog u sećanju ostali više kao anegdote nego kao problemi. Optimizam je bio prisutan i u narodu koji se posle molitve, po izuzetno lepom vremenu, uz kafu i kolače družio u crkvenoj porti.

Vernici, učiteljice i deca za vreme molitve

Nastavnici i upis

Svi nastavnici koji će nastavu održavati ove školske godine u školi su radili i prošle godine. Srpski jezik će predavati Svjetlana Bojić i Brankica Ot onima koji srpski uopšte ne znaju. Mališane će pevanje i dalje uvežbavati dirigentkiwa Jelena Agbaba Milosavljević, a folklor Nataša Macanović i dr Ivana Jelić. Veronauku će predavati Đurđica Bosančić i Olivera Đukanović Tomanoski, a Marija Arsić će do oktobarskog raspusta biti slobodna jer predškolska deca zbog korone neće dolaziti, a i kasniji će dolazak zavisiti od situacije. Roditelji koji decu nisu upisali još mogu da ih prijave na broj tel. 0176 326 34 071.

Časovi subotom u šest grupa

Nastava će se održavati subotom od 10.00 do 14.30 i pod istim uslovima kao i nastava u nemačkim školama. Učenici će biti podeljeni u šest grupa. Prve tri grupe (prva grupa prvi razred, druga grupa drugi, treći i četvrti razred i treća grupa peti razred) nastavu će imati od 10 do 12 časova, a predavanja će se održavati iz srpskog, veronauke, folklora i pevanja.
Posle polučasovnog provetravanja prostorija sledeće tri grupe (četvrta grupa samo šesti razred, zatim peta grupa sedmi, osmi, deveti i 10. razred i šesta grupa 11, 12. i 13. razred) nastavu će imati od 12.30 do 14.30 časova. Svaka će učiteljica svoju grupu dočekivati ispred crkve i posle dezinfekcije ruku vodiće ih u svoju učionicu. Maske u Donjoj Saksoniji u učionicama nisu obavezne ni za učenike ni za nastavnike, ali su za sve obavezne u zajedničkim prostorijama. Razmak od metar i po je svuda obavezan. Prema rečima nastavnice Svjetlane Bojić, roditelj će narednih dana pravila dobiti u pisanoj formi.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here