Al Džazira Balkans

Turska ofanziva na severu Sirije, koja je danas ušla u svoj šesti dan, dovela je do sinoćnjeg dogovora predstavnika kurdskih Sirijskih demokratskih snaga (SDF) i vlasti u Damasku oko rasporeda sirijske vojske na severu države.

Dogovor je već jutros stupio na snagu, pa su jedinice lojalne predsedniku Sirije Bašaru al Asadu ušle u nekoliko gradova koji su blizu turskog napredovanja kod tursko-sirijske granice.

Agencija Rojters prenosi, pozivajući se na sirijske državne medije, da su sirijski vojnici ušli u grad Tabka nedaleko od Rake. Ovaj potez omogućio je povratak režimskih snaga u područje gde se nalaze velika brana i hidroelektrana.

Dogovor Kurda sa Vladom Sirije

Rojters podseća da su kurdski pobunjenici pri SDF-u, uz pomoć Sjedinjenih Američkih Država, nedeljama vodili borbe da preuzmu Tabku i obližnju branu iz ruku ID 2017. godine. Ista agencija, pozivajući se na podatke Sirijske opservatorije za ljudska prava (SOHR), prenosi kako su snage režima ušle i u grad Ain Isa na severu države.

Ovo je glavna linija fronta gde su turske snage pokrenule ofanzivu prošle nedelje, podsećaju.

Treći veći grad u koji su ušle sirijske jedinice je Tal Tamer na severoistoku države. Ovaj grad se nalazi na strateški važnom autoputu M4 koji se proteže od istoka ka zapadu države i za koji su turske snage objavile da se nalazi pod njihovom kontrolom od nedelje. Tel Tamer nalazi se 35 kilometara jugoistočno od Ras al-Aina, jedne od ključnih tačaka turske ofanzive, navodi Rojters.

Kurdska administracija na severu Sirije u nedelju uveče objavila je da je postigla dogovor sa Vladom u Damasku o razmeštanju sirijskih jedinica blizu granice sa Turskom kako bi se suprotstavili ofanzivi Ankare.

U njihovom saopštenju se navodi kako dogovor „otvara put za oslobađanje ostalih sirijskih gradova koje je turska armija okupirala kao što je Afrin“, većinski kurdska enklava na severozapadu. Takođe, objavljeno je da će sirijski Kurdi „dozvoliti Asadovim trupama da uđu u Kobane“.

“Velika pobeda za Asada”

General Ismet Šeik Hasan, zvaničnik Kobanea, za rusku agenciju RT je rekao da su sirijski Kurdi došli do dogovora sa Rusijom da dozvole ulazak Asadovih trupa u ovaj grad, kao i u Manbidž. Turski predsednik Erdogan je kasnije kazao da ne očekuje probleme sa Rusijom i  da je turska vojska spremna da sa saveznicima uđe u Manbidž.

Vašington je u nedelju objavio da će povući svojih 1.000 vojnika sa severa Sirije zbog turske ofanzive, što je uz dogovor sa Kurdima velika pobeda za Asada, navodi Rojters. Dodaje se kako je sada sirijskim snagama omogućeno da uđu u pogranično područje od grada Manbidža do Derika.

– Nakon što su Amerikanci napustili regiju i dali zeleno svetlo za turski napad, bili smo primorani da tražimo drugu opciju, a to je razgovor sa Damaskom i Moskvom da se nađe protivmera ovim turskim napadima – naveo je kurdski zvaničnik Badran Jia Kurd.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here