U kolu se čuva zajednica

0

 

– Nadam se da kao klub možemo da pokažemo da smo iznad svega toga. Treba da budemo svetionik, da pokažemo kako okupljanje oko folklornih igara može da bude način da se držimo zajedno – kazao je Pavasović i podsetio da je klub pre dva meseca sakupio 200.000 dolara kao pomoć ugroženima u poplavama u otadžbini.

 

– Želim da se zahvalim zajednici i članovima kluba koji su pomogli da ostvarimo taj cilj.

Federalni član parlamenta iz opozicije Kris Hejz u svom obraćanju je rekao da smo "ponosni na to šta su imigranti učinili za Australiju".

 

Za poplavljene 1,200.000 dolara

Govoreći o pomoći narodu u poplavljenim krajevima, vladika australijsko novozelandski Irinej kazao je da se "od svih srpskih dijaspora, nijedna nije odazvala kao australijsko-novozelandska".
– Sve skupa odavde, od svih mogućih izvora, poslato je više od 1,200.000 dolara. Preko crkve smo već distribuirali više od 400.000 dolara, a imamo još dvesta i nešto hiljada, koje ćemo tek da distribuiramo. Očekujemo pored toga još 130.000 dolara – naglasio je episkop.

– Došli smo iz svih delova sveta, u želji da pronađemo bolji život i Australiju učinimo zemljom za bolji život. Srpska zajednica je predstavljena u svim sferama života i postigla je vrlo mnogo da ova zemlja bude ponosna i na nje članove – istakao je Hejz podsetivši da tesno sarađuje sa ambasadorom Petrovićem na prikupljanju pomoći za nastradale u Srbiji u poplavama.

– Srbi su takođe poznati po želji da sačuvaju svoju istoriju i kulturnu baštinu – dodao je Hejz.

Krejg Keli, federalni član parlamenta koji je zastupao Tonija Abota, rekao je da je ranije imao priliku da se bliže upozna sa srpskom zajednicom, dok je u Dubaiju sarađivao sa poslovnim prijateljem srpskog porekla.

– Imao sam čast da odsednem u njegovoj kući, saznam o srpskim običajima, ali i probam srpsku hranu. Bio sam sa njim u onim "mračnim" danima kada je Beograd bio bombardovan. Od njega sam učio o srpskoj istoriji, kulturi i običajima. Bio sam počastovan da saznam o vašoj kulturi i običajima.

Nik Lalić imao je privilegiju da bude na otvaranju prvog festivala Folklora u Bonirigu 1987. godine, o čemu je i govorio.

– Kroz svaki od festivala koji su održani do sada, sa igrama i običajima iz naše otaxbine, gledali smo na rodni kraj kao inspiraciju.

 

Pekmezović: Ostanite zajedno!

Velika smotra bila je prilika za konzula Jasminu Pekmezović da se oprosti od srpske zajednice u Australiji.
– Kada sam došla na dužnost u Australiju pre četiri i po godine, ovo je bio prvi zvanični događaj kome sam prisustvovala. Tada sam se prvi put zvanično obratila srpskoj zajednici. Svoju dužnost i zvanični mandat završavam za dva dana. Želim da vam se svima u Australiji zahvalim na saradnji. Osećanja su mi pomešana. Sa nestrpljenjem očekujem povratak u voljenu Srbiju, ali takođe sam jako tužna što napuštam Australiju. Odlazim sa velikom ljubavlju prema ovoj zemlji, moj suprug je Australijanac, ovde sam završila i postdiplomske studije, bila sam član crkvenog hora u Sidneju. Ostanite zajedno! – poručila je gospođa Pekmezović na rastanku.

Član Parlamenta NSW Pol Linč izneo je razlog zašto je često prisutan u našoj zajendici:

– Glavni razlog zbog čega sam sa vama jeste što je ovo primer multikulturalizma u Australiji, načina na koji se neguju običaji i čuva kultura.

Predsednik Srpskog centra Nemanja Bogićević uz ostalo je naveo da je veliki broj dobrovoljaca na pripremama festivala radio više meseci. On je najavio i da Bonirig polako počinje sa pripremama za veliki festivalski jubilej – 30. godišnjicu koja se obeležava za dve godine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here