pixabay.com

Sreća je dragocena, ali svaki čovek je doživljava na drugačiji način. Upravo se temom sreće, pravih i lažnih osmeha kao i drugim filozofskim pitanjima bavi “Muzej sreće” koji je nedavno otvoren u Kopenhagenu.

Muzej sreće otvoren je u podrumu jedne zgrade iz 18. veka koja se nalazi u starom delu danske prestonice, a iza ovog projekta stoji Meik Viking, autor nekoliko međunarodnih bestselera koji se bave temom sreće, piše Lonely Planet.

Cilj ovog muzeja je pokazati kako se sreća pojavljuje i prikazuje u raznim aspektima naših života, a to je postignuto kroz osam prostorija koje se temom bave iz različitih uglova.

Ideja je da se sreća prepozna i posetioci podsete na važnost stvari i događaja koji ih usrećuje i unose radost u njihov svet. To su sve važni motivatori koji čine da se ljudi osećaju dobro.

Nasred poda u jednoj prostoriji nalazi se novčanik pun novca koji simbolizuje sve one situacije u kojima je neko izgubio novčanik na ulicama sveta, ali ga je zatim neko drugi pronašao i vratio mu.

Postoji i deo s mapom sreće koji prikazuje nivo sreće u 153 zemlje sveta u skladu s ovogodišnjim izveštajem, na kojem se Danska nalazi na drugom mestu.

Često visoko mesto na ovom izveštaju je ujedno i jedan od razloga zašto je Viking smatrao Dansku idealnim mestom za ovakav muzej.

Osim svh pomenutih delova, muzej ima i one posvećene nauci o sreći, njenoj istoriji, kao i analizom i predviđanjima za budućnost. Jedna od najsimpatičnijih oblasti bavi se osmesima i u njoj posetioci mogu izučavati koja se zapravo strana lica čuvene Mona Lize osmehuje.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here