Hadži Marko Vujičić
Patrijarh srpski Pavle

U Domu kulture u Kosjeriću danas, sa početkom u 18. časova otvara se izložba fotografija “Portreti patrijarha Pavla“, autora Hadži Marka Vujičića.

Reč je o 33 fotografije – portreta “živog sveca”, 44. poglavara SPC koje je Vujičić napravio u periodu od 2001. do 2008. godine prateći patrijarha na njegovim putovanjima po Srbiji, ali i u dijaspori.

Patrijarh srpski Pavle

Ova izložba je nastavak akcije koju je autor, u saradnji sa opštinom Mladenovac, započeo pre nekoliko godina u okviru ambicioznog projekta da ova izložba bude predstavljena u svim mestima u Srbiji i rasejanju.

Hadži Marko Vujičić, fotoreporter Frankfurtskih “Vesti” bio je dugogodišnjeg urednika fotografije “Pravoslavlja”, novine Srpske patrijaršije i važi za jednog od značajnijih hroničara života blaženopočivšeg patrijarha srpskog Pavla.

Patrijarh srpski Pavle

Hadži Marko Vujičić diplomirao je na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu u Beogradu 2008, član je Udruženja novinara Srbije i do sada je imao više samostalnih i zajedničkih izložbi fotografija.

Od Društva za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije do 1918. godine dobio je zlatnu medalju kralja Petra I Karađorđevića, zlatnu medalju regenta Aleksandra Karađorđevića, medalju vojvode Stepe Stepanovića. Od Njegove Svetosti Patrijarha vaseljenskog G. Vartolomeja dobio je medalju Vaseljenske Patrijaršije “Apostol mira, ljubavi i nade”.

Patrijarh srpski Pavle

Izlagao je u Pragu povodom 50 godina autokefalnosti Češke pravoslavne crkve, 2006. godine u Ruskom kulturnom centru, a ilustrovao je više stručnih knjiga, monografija, spomenica i šematizama eparhija Srpske pravoslavne crkve.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here