R. Rajić Ristić
Puno srce: Sara Stojanović

Sara Stojanović iz Barbarana kod Vićence strpljivo je čekala da u otadžbini proslavi punoletstvo. I, dočekala je da svoj 18. rođendan slavi sa najmilijima, onako kako joj je duša sanjala. U svet odraslih ušla je 11. septembra 2020. godine i taj datum je obeležila u Italiji, uz snažnu čežnju da organizuje svetkovinu u Srbiji. Ta njena radost je već dva puta, od septembra do decembra 2020, bila odložena zbog virusa. Konačno, korona se “smilovala” i 13. avgusta u restoranu Šumadija u Kučevu njeni snovi su se pretvorili u javu.

– Strepela sam od decembra do avgusta šta će biti. Bojažljivo smo mama Biljana, sestra Elena i ja pratile kakva će biti situacija u Srbiji i hoćemo li uspeti da ispunimo naše želje, jer se bliži i moj 19. rođendan. Presrećna sam što sam okupila rodbinu iz Srbije i sve prijatelje oko sebe i dosanjala započeti san. Srce puno, želja je ispunjena i ne tražim ništa više od više sile koja ne menja samo zakon, nego i snove! – otkriva za “Vesti” slavljenica Sara Stojanović, sa srećom u glasu i radošću u duši.

Specijalna želja: Torta u boji haljine

Da baš sve bude kako je Sara zamislila pobrinula se i Tanja Jovanović koja je bila zadužena da torta, po želji slavljenice, bude u bojama haljine, ali i koliko lepa za oko toliko dobra za nepce.

Na slavlje došli rođaci i prijatelji iz više zemalja

Na ovu svetkovinu su došli rođaci i prijatelji iz raznih zemalja – Švajcarske, Austrije, Nemačke i Italije. Iz Italije su došli prijatelji Ana i Luka, iz Beča rođaka Viktorija Nestorović i njen momak Matija Ilić, koji živi u Švajcarskoj.

Mladalački osmesi: Lazar, Ana, Sara, Viktorija i Matija

Članovi Vidovdana iz Vićence, pošto je Sara član folklornog ansambla tog udruženja, stigli su u velikom broju da sa njom podele radost.

 

– Nismo mogli da sebi dozvolimo da ne dođemo na Sarin rođendan, jer je ona sa nama od samog osnivanja udruženja. Znamo je kad je bila devojčica, a sada je lepa mlada i pametna devojka. Ona je ponos udruženja, kao i svi naši mladi članovi. I pored velike vrućine i bojazni od virusa, odazvali smo se njenom pozivu i došli na veselje. Uživali smo u lepoj slavljeničkoj atmosferi, druženju i muzici. U otadžbini se najbolje proveselimo i opustimo – kaže za naš list Velimir Milošević, rodom iz Bukovske, seoceta na proplancima Homoljskih planina, kod Kučeva, koji je na privremenom radu u Vićenci, u Italiji.

Ispunjena duša

Sarina mama Biljana Petrović nije krila ushićenje.

– Veliko iščekivanje je bilo pred nama, kao Mont Everest, na koji smo se ispentrale, da budem slikovita, s upornošću. Sad možemo da se vratimo u Italiju prezadovoljne. Prošle godine smo u avgustu sa slave u Srbiji otišle pravo u karantin, dve sedmice, o čemu smo pričale za “Vesti”, ali sada smo presrećne i oduševljene proslavom punoletstva. Susreti sa dragim osobama su nam ispunili dušu.

Sa majkom sestrom i tetkama: Javorka, Biljana, Elena, Mirjana, Sara i Anđelina

U Voluji do kraja avgusta

Sara posle proslave ne žuri u Italiju. U Voluji, seocetu kraj Kučeva biće, sa sestrom Elenom i majkom Biljanom, do kraja avgusta.

– Ostajemo što god je moguće duže, da baka i prabaka imaju društvo, jer do sledećeg avgusta će se načekati u samoći. Svaki put kad se vraćam nazad u Italiju, krenem sa bolom i tugom u duši, ali to je naša sudbina, teško je sa njom živeti, ali je još teže pomiriti se. Tu malo možemo da promenimo – završava slavljenica Sara.

Dragi gosti: Slavljenica sa majkom i Miloševićima

Kraj nestrpljenju

Velimirova supruga Ivanka Milošević napominje da su sa nestrpljenjem iščekivali Sarin rođendan.

– Prošle godine je bilo isplanirano slavlje za 26. decembar i svi smo rezervisali godišnji odmor za taj dan, ali su nas razočarale i osujetile mere propisane zbog pandemije. U to vreme ne bismo mogli ni da stignemo do Srbije, jer u Italiji nikako nije moglo da se putuje ni iz regiona u region.