M. Karović
Savo Štrbac

Dokumentaciono-informativni centar Veritas saopštio je da su danas u Lici, na groblju u selu Rudopolje kod Vrhovina, sahranjeni posmrtni ostaci braće Ilije (57) i Stojana (53) Kordića ubijenih tokom akcije „Oluja“ 1995. godine.

– Oko mesec i po dana nakon akcije „Oluja”, njihove leševe u bunaru je pronašao komšija Mile Ivanišević, ali ih je Unprofor iz nepoznatih razloga sahranio kao NN osobe, odakle su ekshumirani prošlog oktobra – kaže Savo Štrbac, predsednik „Veritasa“.

On navodi da je Ilija Kordić bio težak invalid kome su 1991. od posledica smrzavanja obe ruke bile amputirane do ispod lakata.

– Braća su živela sa majkom Stakom koja je imala 82 godine, a zbog dijabetesa je bila potpuno slepa. Prema jednoj verziji, ona se, kada je čula da su joj sinovi ubijeni obesila, a prema drugoj prili ubijena je iz vatrenog oružja, a telo joj je pokopano u obližnjem šljiviku odakle je eshumirana 2003. i odmah sahranjena na groblju u ovom mestu.

Štrbac podseća da su o stradanju porodice Kordić iz Rudopolja kod Vrhovina, izveštavali UN timovi za ljudska prava, Hrvatski helsinški odbor (HHO) i OSCE,

– Stakina unuka Radmila, koja je zaposlena u hrvatskoj policiji, obraćala se i policiji i nadležnom tužilaštvu, ali do danas niko nije procesuiran za smrt troje hendikepiranih Kordića.

Štrbac podseća da je u istom selu nestala i Stakina rođena sestra Milka Ivanišević (87).

– Milka je u proleće 1995. zbog moždanog udara prebačena u knisku bolnicu “Sv. Sava”, gdje ju je i zatekla “Oluja”, ali joj se ne zna daljnja sudbina. U selu Rudopolje, po zvaničnim popisima stanovništva, 1991. bilo je ukupno 249 žitelja, od kojih 240 Srba, a po zadnjem popisu iz 2011. godine ukupno ih je bilo 66, bez navođenja nacionalne pripadnosti – ističe Savo Štrbac.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here