U Mađarskoj uskladišten gas za Srbiju

0

Prema ugovoru, potpisanom pre nekoliko dana u Budimpešti, kompanija "EON feldgas", u stoprocentnom vlasništvu nemačkog giganta "Rurgas", obavezala se da će pomenutu količinu gasa čuvati za srpskog partnera od 1. novembra do 10. aprila iduće godine.

"Ukoliko nam taj gas ne bude potreban moći ćemo da produžimo njenovo skladištenje u Mađarskoj za naredne dve sezone, ili da ga povučemo i prodamo po komercijalnim uslovima", dodao je Bajatović.

Cena tog gasa je 30 miliona dolara, za samo dva miliona više u odnosu na redovnu isporuku, što je, kako je rekao, "više nego povoljno". Utoliko pre što će se transport plaćati u 10 mesečnih rata, a eventualne poslate količine 15 dana nakon isporuke.

"Ostalo nam je da obezbedimo bankarske garancije i uplatimo depozit u iznosu od 11,9 miliona dolara, što ćemo učiniti u narednih nekoliko dana. Potom će ugovor biti potpuno operativan", istakao je Bajatović.

"EON" se u Mađarskoj nalazi duži niz godina i u njoj ima pet skladišta gasa ukupnog kapaciteta 3,7 milijardi kubnih metara gasa. Kompresorske stanice te firme u stanju su da povuku 51,2 miliona kubika gasa dnevno.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here