Đ. Janković
Tronoša

Na Veliki četvrtak, tri dana pre najvećeg hrišćanskog praznika – Vaskrsa, u Tronoši su, kao i svake godine, žitelji Vukovog kraja prisustvovali paljenju ratarskih sveća, jednom od najlepših običaja ovog dela Srbije. Dve velike ratarske sveće, koje su izlili vernici okolih sela, odnose se u manastirsku crkvu, posvećenu Vavedenju Presvete Bogorodice, i stavljaju u čirake gde posle molitve budu upaljene.

Molitva pre paljenja sveća

Kako tradicija nalaže meštani Zajače, Paskovca i Gornje Borine jednu sveću donose na ramenima idući nekoliko kilometara kroz šumu dok ne stignu do česme Jugovića gde se sastaju sa komšijama iz Korenite i Tršića koji nose svoju sveću. Odatle ih nekoliko stotina metara zajedno nose do manastira, praćeni velikim brojem okupljenog naroda koji je i ovoga puta došao da prisustvuje ovom običaju, jedinstvenom u pravoslavnom svetu.

Konjanik dopratio sveću iz Zajače

U Zajači sveću izliju u ponedeljak, a oblivaju u sredu, da se vosak dobro ohladi i stegne pošto sveća mora biti čvrsta kako bi je mogli kroz šumu nositi do manastira, dok te poslove u Tronoši rade dan kasnije. Iz manastira se na praznik Cveti donese ono što je preostalo od prošlogodišnje sveće, bude uvek nekoliko kilograma voska koji se pretopi i stavlja u novu pa tako u novoj ratarskoj sveći uvek bude deo stare.

Gore sveće

Sveće su istovetne od čistog, prirodnog voska teške po najmanje 50 kilograma, visoke po 1,50 metara i prečnika oko 30 santimetara. Ratarske sveće idealno sagorevaju, sa njih ne klize kapi i one ne ‘‘plaču’‘. Prema rečima arhimandrita Nikojala, duhovnika manastira Tronoša, žrtva jednih parohijana ogleda se u nošenju, a drugih u čekanju sveća koje simbolizuju suživot meštana i manastira koji im je pomagao u teškim vremenima, krio nejač i hranio je.

Sastale se sveće

Tradicija nije prekidana ni za vreme ratova samo su sveće tada bile manje od današnjih. Ovaj jedinstven običaj ovde traje dosta dugo, nema pisanih tragova kada je počeo, a po nekima su ga doneli monasi sa Hilandara.

Nošenje sveća do manastira

Sveće se zovu oračke, ili ratarske, jer ih liju ratari-orači verujući da će im pomoći da usevi daju dobar rod i njihove oranice i voćnjaci budu pošteđeni od grada i drugih vremenskih nepogoda. Inače, Manastir Tronoša zadužbina je kralja Dragutina, a dovršila ga je njegova žena Katelina 1317. godine mada je njegov temelj daleko stariji.

Sveća iz Zajače stigla do česme Jugovića

Pretpostavlja se da je temelj stariji i od česme Jugovića podignute u čast Jug Bogdana i njegovih sinova koji su, prema legendi, pred odlazak u boj na Kosovu tu prenoćili i napili se vode sa izvora.

Pred unošenje u manastirsku crkvu

Ovaj običaj uvek okupi i staro i mlado, da isprate sveće u manastir gde će svojim plamenom obasjavаti freske stare nekoliko vekova, a ovoga puta je nošenje sveće iz Zajače pratio i jahač na konju ukrašenom srpskom trobojkom. Inače, običaj izlivanja i paljenje ratarskih sveća u Manastiru Tronoši je od 2012. godine upisan u Nacionalni registar nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije.

Paljenje

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here