pixabay.com
Foto: Ilustracija

Guverner Minesote proglasio je vanredno stanje i poslao vojnike na ulice suočen sa ozbiljnim nasiljem, koje je prouzrokovala smrt Džordža Flojda, stradalog tokom hapšenja.

Južni deo Mineapolisa prosto je eksplodirao kada su se na internetu pojavili snimci hapšenja, na kojima se vidi policajac koji kolenom sprečava Flojda da se podigne, prenosi RTS.

Takođe, jasno se čuje kako Flojd zapomaže da ne može da diše. Nekoliko trenutaka kasnije, bio je mrtav.

Guverner Tim Volc, koji je zatražio da se protiv policajaca podigne optužnica, je podržao proteste, ali je bio prisiljen da reaguje posle talasa nasilja koji je zahvatio grad u noći između srede i četvrtka.

Policija je ispaljivala patrone suzavca i gumene metke na demonstrante, koji su palili zgrade i pljačkali prodavnice.

Mediji izveštavaju da su demonstranti noćas nasilno zauzeli policijsku stanicu u kojoj su radili policajci koji se sumnjiče za nasilnu smrt Flojda i zapalili je, prenosi Tanjug.

„Nažalost, neki su se upustili u nelegalne i opasne aktivnosti, uključujući paljevinu, izazivanje nereda, pljačku i uništavanje imovine“, napisao je Volc objašnjavajući razloge zbog kojih je proglasio vanredno stanje.

Lokalne vlasti u Minesoti su u četvrtak pokušavale da utvrde stepen štete, uključujući potpuno uništen trgovinski centar, nekoliko spaljenih prodavnica i potpuno demoliran stambeni blok.

Gradonačelnik Mineapolisa Džejkob Frej je rekao da je destrukcija demonstranata „proizvod besa lokalnog crnačkog stanovništva zbog 400 godina nejednakosti“.

Frej je najavio sveobuhvatnu akciju kako bi se mir i bezbednost vratili u grad.

Afroamerikanac Džordž Flojd je preminuo u ponedeljak pošto su ga policajci vezali lisicama, dok mu je beli policajac kolenom stiskao vrat.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here