D. Jovičić
Za ćerku Dunju Tadić nagradu je preuzela majka Katarina

Na nedavnoj proslavi Dana Republike Srpske u Štutgartu uručene su nagrade za najbolje radove “Zašto volim otadžbinu”.

“Volim otadžbinu jer mojih predaka krv vrela teče mi kroz vene”, stihovi su pobedničke pesme koji najbolje oslikavaju radove prispele na konkurs koji je pod pokroviteljstvom Generalnog konzulata Srbije u Štutgartu, GK BiH u Štutgartu i Predstavništva Republike Srpske u Štutgartu, i u saradnji sa Srpskom dopunskom školom, raspisalo Srpsko prosvjetno i kulturnog društva Prosvjeta Nemačka.

Pravo učešća imala su sva deca koja u Nemačkoj pohađaju nastavu u Srpskoj dopunskoj školi koja se sprovodi pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete Srbije i omladinci do 25 godina. Na konkurs je pristiglo devet radova, a Bogdana Brezovac, predsednica SPKD Prosvjeta Nemačka, objavila je rezultate konkursa i podelila nagrade pobednicima. Prvo mesto za prozni rad dobila je Dunja Tadić (15) iz Srpske dopunske škole Frajburg, đak učiteljice Marije Kačarević.

Bogdana Brezovac sa Milicom Dolovac i njenom mlađom sestrom

Za poeziju je prvo mesto pripalo Andreju Lukoviću, đaku drugog razreda iz Regenzburga učiteljice Dajane Luković, druga je bila Milica Dolovac, šesti razred u Sindelfingenu kod učiteljice Marijane Todorović. Treće mesto pripalo je Niki Vojvodić, peti razred Dopunske škole na srpskom jeziku Baden Baden kod učiteljice Slađane Marković.

Na konkursu su učestvovali i Nina Demar iz Regenzburga (učiteljica Dajana Luković), Valerija Stanisavljević iz Kirhajma (učiteljica Jovana Knežević), Jelena Stančević iz Manhajma (učiteljica Ksenija Gaćinović), Tara i Jana Brezovac iz Vinendena (učiteljica Marijana Todorović).

O nagradama je odlučivao žiri koji su činile Zagorka Bunthornsade, pisac i članica Prosvjete i udruženja pisaca Sedmica iz Frankfurta, i Bogdana Brezovac, predsednica SPKD Prosvjeta u Nemačkoj i profesor srpskog jezika i književnosti.

Svi radovi u Zborniku

Naknadnom odlukom svi učesnici konkursa dobili su prigodne nagrade za izuzetno zalaganje i trud. Svi pristigli radovi biće objavljeni u prvom Zborniku SPKD Prosvjeta u posebnoj rubrici namenjenoj deci i dečjem stvaralaštvu.

– Tako će naši veliki, a mali umetnici imati priliku da dobiju poklon knjigu u kojoj se nalazi i njihov rad – izjavila nam je Bogdana Brezovac.

Crvena, plava i bela

Andreja Luković nije mogao da dođe u Štutgart po nagradu, ali je zaslužio da objavimo njegove stihove

OTADžBINA U SRCU: Andreja Luković

Zašto volim otadžbinu

Zbog boje crvene,

jer mojih predaka krv vrela teče mi kroz vene.

I zbog boje krova kuće sa sela.

Volim te, zemljo moja!

Zbog boje plave onog posebnog neba,

boje Dunava, Drine i Save

i mirisa babinog hleba.

Volim te, zemljo moja!

Zbog boje bele kao Anđeo iz Mileševe slavne,

Kosova, Vojvodine i Šumadije cele,

zbog znamenja iz istorije davne.

Volim te, zemljo moja.

Sve su to boje zemlje koju volim jako,

jedine otadžbine moje.

U srcu je nosi svako.