Tanjug/AP
Vladimir Putin i Donald Tramp

U narednih 10 godina Amerika će prvi put u istoriji dobiti dva rivala sa nuklearnim potencijalom – Rusiju i Kinu, izjavio je šef Strateške komande SAD, admiral Čarls Ričard.

Prema njegovim rečima, Kina se nalazi u završnoj fazi procesa stvaranja nuklearne trijade, imajući trenutno na raspolaganju savremene interkontinentalne balističke rakete i podmornice.

– Kina teži da do kraja decenije postane naš strateški konkurent u jednakim uslovima – rekao je Ričard i istakao da je drugi rival Amerike u toj sferi Rusija, te će se, kako kaže, na taj način SAD prvi put suočiti sa dva konkrenta sa nuklearnim potencijalom.

Američki admiral smatra da Kina nadmašuje SAD po brzini širenja opšteg vojnog potencijala, razvijajući nove sisteme za upravljanje i upozorenje a takođe i poboljšavajući svoju borbenu gotovost.

Govoreći o Rusiji, Ričard je istakao da Moskva poslednjih 15 godina modernizuje sisteme vojnog upravljanja, a takođe i radi na poboljšanju efikasnosti vežbi.

– Rusija je ostvarila 70 odsto svojih ciljeva – dodao je admiral.

Ranije je Ministartvo odbrane Rusije optužilo Sjedinjene Američke Države da pokušavaju da naruše sistem međunarodne bezbednosti. S tim u vezi, šef ruske diplomatije Sergej Lavrov konstatovao je da je sudbina Sporazuma o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja (START 3) unapred rešena i da je Amerika odlučila da ne produži sporazum. Pored toga, SAD takođe nisu ratifikovale Sporazum o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih ispitivanja.

Sporazum o ograničavanju naoružanja

Sporazum o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja, koji je potpisan 2010. godine, predstavlja jedini preostali aktuelni sporazum o ograničavanju naoružanja između Rusije i Sjedinjenih Američkih Država. Sporazum ističe u februaru 2021. godine i za sada Vašington nije objavio da li namerava da ga produži.

Američka administracija je na različitim nivoima naglašavala potrebu da se u pregovore uključi Kina, ali Peking to odbija.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here