Pixabay
Ilustracija

Nemačka je proizvela rekordnu količinu solarne energije u nedelju, a procenjuje se da će u utorak ponovo dostići ili premašiti rekordan nivo pošto još jedan toplotni talas zahvata Evropu.

Kako izveštava “Blumberg”, iz solarnih panela u Nemačkoj je proizvedeno u nedelju oko 38.174 megavata struje, a visoki nivoi proizvodnje se očekuju do srede. Novi rekord je moguć već u utorak, pri čemu se maksimalna prognozira do 38.287 megavata.

Surov toplotni talas se širi zapadnom Evropom, a temperature u Nemačkoj će dostići vrhunac u utorak i sredu, objavio je državni meteorološki zavod DVD.

Zbog ekstremnih temeperatura, haraju požari u Španiji, Portugaliji, Francuskoj i Grčkoj.

Na nemačkoj berzi električne energije Epeks Spot, cena struje za dan unapred je porasla na 397,09 evra po megavat-satu, što je najviši nivo od marta. Ponuda energije je nedovoljna jer je zbog toplog vremena opala proizvodnja iz vetroelektrana, ostavljajući solarnoj energiji da nadoknadi manjak.

Pojedine elektrane na ugalj duž reke Rajne ne mogu da obezbede zalihe uglja, pošto transport rečnim putem nije moguć zbog niskog vodostaja, prenosi njujorška agencija.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here