EPA

Rastuće cene motornih goriva kod kuće podstakle su ove jeseni prekogranični “benzin turizam” u Nemačkoj.

Uprkos troškovima putovanja, sve veći broj Nemaca prelazi granicu u potrazi za jeftinijim gorivom u susednim zemljama. Cena benzina u Nemačkoj dostigla je skoro 2 evra (2,30 dolara) po litru, što znači da pun rezervoar goriva košta oko 20 evra više nego u susednoj Poljskoj, Austriji ili Češkoj.

– Vožnja preko granice samo da bi se napunilo gorivo vredno je truda ako je razlika u ceni velika, a razdaljina veoma kratke – izjavio je Jirgen Albreht, stručnjak za gorivo u nemačkom Generalnom auto-moto klubu.

Međutim, kako se razlika u ceni povećava, a prognoze i dalje pogoršavaju, sve više Nemaca je spremno i na duža putovanja u komšiluk da bi napunilo automobil gorivom.

– Svi su zabrinuti zbog rasta cena. Čuo sam da bi sledeće godine mogle da se utrostruče – rekao je jedan vozač za RT.

Drugi kaže da gorivo poskupljuje svugde i da ga brine to da će punjenje rezervoara postati preskupo, a pri tome zavisi od svog automobila.

– Ako živite daleko od javnog prevoza, šta vam drugo preostaje? – konstatovao je on.

Globalne cene prirodnog gasa, uglja, nafte i električne energije trenutno su neuobičajeno visoke zbog rastuće globalne potražnje za energijom, usled otvaranja ekonomija nakon korona mera lokdauna. Uz to, ulaganja u energetski sektor su bila ograničena zbog pandemije, dok su nivoi zaliha u skladištima prirodnog gasa u Evropi niži nego inače.

Uticaj ovih faktora na cene goriva se oseća ne samo u Nemačkoj, već i širom Evrope. Prema ZTG-u, nemačkom trgovinskom udruženju benzinskih pumpi, cene goriva ubrzano rastu, a njihovom oštrom skoku doprinose i porez i carina.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here