Tanjug

Predsednik Aleksandar Vučić stigao je u nišku kasarnu “Mija Stanimirović”, gde prisustvuje prikazu 10 oklopno-izviđačkih automobila BRDM 2, dobijenih od Ruske Federacije.

Sa predsednikom su i ministar odbrane Aleksandar Vulin, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović, a prikazu prisustvuje i ambasador Rusije Aleksandar Bocan-Harčenko.

Mojsilović je zahvalio predsedniku na podršci koju pruža vojsci i njenom opremanju i upoznao ga sa karakteristikama vozila.

Pored 10 BRDM2 vozila iz Rusije, koloni je pridodato i jedno staro BRDM vozilo Vojske Srbije.

Tokom prikaza biće predstavljeni i tenkovi, kao i zaposedanje položaja “Norama”, samohodnim haubicama.

U skladu sa Vojno-tehnickim sporazumom, dogovorenim izmedu predsednika Aleksandra Vucica i predsednika Rusije Vladimira Putina, u Srbiju je stiglo 10 oklopno-izviđackih vozila BRDM 2 u ugovorenom roku i bez bilo kakvih transportnih problema.

Oklopni izviđački automobil BRDM-2 namenjen je za izviđanje u svim uslovima na kopnu i na vodi.

Kupola sa naoružanjem je žirostabilisana i omogućava gađanje i iz pokreta.

Oklopljen je sa ceone strane oklopom debljine 14 mm, sa bočne strane oklopom debljine 7 mm i sa podne strane od 8 mm.

Dodatna balisticka zaštita sastoji se od 20 ploča debljine 6 mm i omogućuje zaustavljanje metka 7,62 mm i 12,7 mm sa svih strana. Prednja strana oklopa štiti od metka 14,5 mm na udaljenosti od 300 m.

Na podu vozila postavljen je protivminski tepih čime je poboljšana protivminska zaštita.

Naoružan je mitraljezima 14,5 mm KPVT cija je brzina gadawa 600 metaka/min i 7,62 mm PKT sa brzinom gadanja 700 metaka/min.

Sistem za upravljanje vatrom omugućava: Stabilizaciju naoružanja i nišanskih sprava prilikom gađanja, automatsko praćenje ose naoružanja sa osom nišanske sprave, blokiranje elektroprekidača kada se naoružanje nalazi u položaju nebezbednog otvaranja vatre i dovođenje naoružanja u položaj za popunu.

Na vozilo je ugrađena jedna trokanalna panoramska stabilisana sprava komandira, koja omogućuje detekciju cilja do 5 km danju i do 3,5 km noću, a raspoznavanje cilja po danu do 2,7 km i noću do 1,5 km.

Pored nje, ugrađena je i sprava nišandžije, koja je spregnuta sa mitraljezima KPVT 14,5 mm i PKT 7,62 mm.

Pored dve sprave vozilo poseduje i šest televizijskih kamera, koje članovima posade omogućuju osmatranje u vidnom delu dana, za vreme padavina i u sumraku.

Slika se prikazuje u crno-beloj boji na četiri multi-funkcionalna panela.

Poseda se sastoji od pet clanova, a to su komandir, vozač, nišandžija i dva izviđača.

Savlađuje vertikalni nagib od 30 stepeni, a bočni 25 stepeni.

Brzina kretanja po asfaltnom putu iznosi 90 do 100 km/h a po zemljanim putevima 40 do 50 km/h.

Radijus kretanja iznosi 1.500 km.

Prikazu će prisustvovati i ministar odbrane Aleksandar Vulin, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović i ruski ambasador Aleksandar Bocan-Harčenko.

1 KOMENTAR

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime