Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Ujedinjenim nacijama vodi uspešnu rovovsku aktivnost na afirmaciji stavova Srbije na međunarodnoj sceni, kaže Slobodan Zečević iz Instituta za evropske studije.

– U Njujorku se odvija veliki diplomatski maraton. Sa predsednikom Vučićem je i ministar Nikola Selaković s obzirom na veliki broj sastanka sa zvaničnicima iz celog sveta, pokušavajući da afirmišu ideju o teritorijalnom integritetu i poštovanju međunarodnog prava, da se naglasi, da teritorijalni integritet Srbije mora da se štiti ako se štiti teritorijalni integritet Ukrajine, kao i da granice Srbije ne bi smele da se menjaju – rekao je Zečević za Tanjug.

Zečević navodi da ne možemo da kažemo da je broj članica UN presudan za priznanje s obzirom na to koliki je uticaj zapada na ovom našem prostoru i NATO-a koji je prisutan na Kosovu.

– Taj veliki broj država koje ne priznaju Kosovo daju nam argument da veći deo međunarodne zajednice ne prihvata gotova rešenja, rešenja koja nastaju primenom sile, već da se dođe do kompromisa, prihvatljivog i za Srbiju i Albance na Kosovu – naveo je Zečević.

Prema njegovim rečima, to je bila jedna ideja i ta diplomatska aktivnost bila je živa, aktivna i uspešna, ali naš problem nije rešen.

– Bila je to rovovska borba da se afirmišu stavovi Srbije na međunarodnoj sceni – rekao je Zečević i upozorio da će pritisci biti nastavljeni.

Kaže da će prvi veliki pritisak biti uvođenje sankcija Rusiji, na čemu insistiraju iz Evrope i SAD, jer u ovoj fazi nastoje da stvore što širu koaliciju koja osuđuje rusku akciju u Ukrajini.

Kada je reč o dokumentu koji se pojavio u medijima, a za koji iz EU kažu da ga nisu videli niti da dolazi od tima koji se bavi dijalogom, Žečević kaže da nije reč o “non paperu”, već o dokumentu koji su pripremili savetnici za spoljnu politiku francuskog predsednika i nemačkog kancelara Emanuel Bon i Jens Pletner.

– Predsednikov odgovor da neće da primi u razmatranje taj radni dokument koji su savetnici Makrona i Šolca pokusali da mu uruče, ne samo kao moguće, već i kao željeno rešenje kosovskog pitanja, dosta je smeo – naveo je Zečević.

Predsednik je, kako pojašnjava, rekao “ja ga ne primam”, što, kako je dodao – “znači ne uzimam ga u razmatranje, pročitao sam ga, znam o čemu se radi, ali ga ne uzimam u razmatranje”.

Prema Zečevićevim rečima, ta poruka poslata Nemačkoj i Francuskoj govori da je predstavljeno rešenje neprihvatljivo.

3 COMMENTS

 1. Srbija ni po kojoj cijeni ne treba uvoditi sankcije Rusiji
  Za interes onih koji su bombardovali Srbiju i otimaju joj Kosovo i Metohiju
  🇷🇸☦️🇷🇺

 2. Svako ima pravo da izjasni svoje misljenje,.
  Moje je misljenje da zbog Kosova nas narod trpi vise od dve decenije
  nemastinu. Sankcije nad srbijom su ogromne. Srbi placaju mesecno mnogo miliona dinara da bi Srbi sa kosova ostali tamo. Nasi politicari putuju na nasa ledja redovno za Brisel, Berlin i td. trose se ogromne sume novca a nikakvih rezultata. Najbolje prodati Kosovo Siptarima i dci zid na granici i ujedno se okrenuti buducnosti i demokratiji. U ime svog naroda.

  • Mozda zaista imas postene namjere , ali to sto si napisao je suludo i prosto netacno..Kosovo i Metohija a ne Kosovo…Metoh je CRkvena zemlja a zamisli da je 28% danasnjeg KiM vlasnistvo SPC-e…Nkada Srbin nece priznati tu laznu drzavu , a materijalne strane sto se tice to je popuno nevazno koliko je vazno da budemo spremni na odbranu i da sa Albancima nadjemo zajednicki jezik da zivimo u miru i slozi da dijelimo prostor u drzavi koja se zove Srbija…Albanci imaju pravo na svoju autonomiju , siroku sa vrlo malo Srbije na KIM , vojska, carina , novac i jos ponesto da bude na drzavnom nivou…Lokalne vlasti Pokrajinska vlast da ima punu autonomiju sa pravom odlucivanj apo svim pitanjima zivota gradjana…

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here