pixabay.com
Ilustracija

Od nove školske godine đaci u Austriji dobiće novi predmet – nastava etike, na koju će morati da idu svi oni koji ne pohađaju nastavu veronauke.

Godinama se u Austriji vodi polemika o potrebi uvođenja nastave etike za đake koji ne pohađaju veronauku, a ministar obrazovanja Hajns Fasman saopštio je da je odlučeno da se taj predmet uvede od devetog razreda.

Nakon dve decenije “probnog perioda”, etika se uvodi kao predmet koji će đaci pohađati dva puta nedeljno.

Na nastavi etike primarno će se postavljati pitanja i neće se prenositi znanje.

Jedno od pitanja je “pitanje identiteta”, odnosno “Ko sam ja?, šta me održava?, šta su moje vrednosti? kako da ih dostignem?”.

Dalji set pitanja se tiče suživota, a ona su “kako se ophodimo jedni prema drugima?, šta je strano?, kako rešavati konflikt”.

Treći set se tiče globalnih pitanja – “kako se ophodim prema životnoj sredini, šta znači konačnost resursa i koju liču odgovornost snosim”.

Osnova nastave etike je praktična filozofija, objasnio je ministar, dodajući da će biti reči i o ljudskim pravima, sreći, socijalnim odnosima, zavisnosti, prirodi, ekonomiji, medijima, osnovama svetskih vera, ali i sekularni pogled na svet.

Fasman je najavio da će etička osnovna pitanja postati i deo nastave veronauke. Nastava etike treba, dodaje, da đake osposobi za samostalnu refleksiju u vezi sa svojim putem u život.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here