Lična arhiva
Tu je i šajkača: Nenad i Sara Milenković

Naši ljudi širom Švajcarske su u klubovima, restoranima, staračkim domovima i drugim mestima obeležili kraj Oktoberfesta. Obučeni u tradicionalne bavarske nošnje, ali i sa dodacima naših nošnji, uživali su u lepom ambijentu, dobroj hrani, a najviše u hladnom pivu, glavnom simbolu Oktoberfesta.

Dragan Istodorović iz Ciriha, glavni kuvar u tom staračkom domu, kaže:

– Servirka Sandra Nukić i ja smo salu za ručavanje u staračkom domu u Cirihu dekorisali u stilu Oktoberfesta. Obukli smo tradicionalnu nošnju i tako malo ulepšali dan penzionerima u staračkom domu

– Došli smo kod našeg ugostitelja u restoran u Niderlencu koji je organizovao Oktoberfeštu. Obukao sam nošnju kako priliči ovoj manifestaciji, atmosfera je predivna, ali nije moglo bez šajkače, tkanice i opanaka – kaže Nenad Milenković iz Lupfiga kod Badena.

– Nalazimo se kod Mladena, našeg dobrog prijatelja, u njegovom restoranu. Prvi put organizuje ovako nešto i atmosfera je stvarno odlična – kaže Voja Panić iz Adlikona kod Regenzdorfa.

Toplica Petrović, trener podmlatka fudbalskog kluba iz Adlisvila, kaže da svake godine klub organizuje Oktoberfest u tom gradu.

– Dva dana atmosfera bude kao i u Minhenu što znači pivo u velikim kriglama, perece, pečeni pilići, kolenice i drugo. Najvažnije je da se ispod šatora skupe skoro svi iz fudbalskog kluba a i meštani iz Adlisvila. Bude mnogo veselo i lepo je druženje uprave, trenera, igrača i navijača. Muzika je neizbežna, posle nekoliko piva svi zaigraju što na zemlji, što na klupama. Inače, u Minhenu sam na Oktoberfestu bio više puta sa drugarima i stvarno bih svima preporučio da bar jednom odu i dožive tu atmosferu – izjavio je Toplica Petrović, koji je u šatoru bio u društvu Dalibora Savića, poreklom s Kosova i Metohije, Amira Alukića iz BiH i Švajcarca Morica Skvinda iz Ciriha.