commons.wikimedia
Kapitol, sedište Kongresa SAD

Federalni tužioci razmatraju moguće nagodbe za izjašnjavanje o krivici sa grupom optuženih za nasilni upad u zdanje Kapitola početkom januara.

Naime, tužiteljka Ketrin Rakoci rekla je pred sudom da su američke vlasti pokrenule raspravu o mogućim sporazumima o priznanju krivice za najmanje 12 od 16 optuženih koji su povezani sa tim desničarskim pokretom.

Inače, ta organizacija je usredsređena na kooptaciju u svoje redove aktuelnog i bivšeg vojnog, policijskog i osoblja hitnih službi.

Nevladina organizavija Južni pravni centar za siromaštvo tu organizaciju označava jednom od najvećih radikalnih antivladinih grupa u Sjedinjenim Državama.

Tri okrivljene osobe koje su označene kao pripadnici te desničarske organizacije izjasnile su se o krivici po optužbama za za pobunu i dogovorili saradnju sa istražiteljima.

U odvojenom pretresu pred federalnim sudom u Vašingtonu Metju Karl Mazoko, iz San Antonija u američkoj državi Teksas priznao je krivicu za nasilničko ponašanje u zdanju Kapitola. U sudskim dokumentima zaveden je kao osoba koja je na profilu društvene mreže Fejsbuk postavio fotografiju pred sedištem američkog Kongersa – uz potpis: “Kapitol je naš”.

Takođe, uočljiv je na video snimcima među masom koja je provalila u unutrašnjost sedišta američke zakonodavne vlasti.

Izricanje presude Mazoku zakazano je za 4. oktobar.

Podsetimo, pet osoba je preminulo uključujući i policajca koji je obezbeđivao Kapitol, kada su stotine pristalica bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa nasilno upale u zdanje u kom se nalazi američki Kongres pokušavajući da zaustave potvrdu pobede Džozefa Bajdena na predsedničkim izborima prošlog novembra.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here