U organizaciji Patrijaršijske upravne kancelarije danas je u Patrijaršijskom dvoru u Beogradu proslavljena decenija od izbora patrijarha srpskog Irineja za 45. po redu poglavara Srpske pravoslavne crkve.

Predstavljanjem fotomonografije u 10 tomova u kojima je sabrano 15.000 fotografija o aktivnostima Njegove Svetosti Patrijarha srpskog Irineja tokom proteklih 10 godina koje je proveo na tronu Svetog Save ali i projekcijom jednočasovnog dokumentarnog filma “Patrijarh srpski Irinej” koji ilustruje životni put aktuelnog poglavara SPC.

Autor filma i urednik fotomonografije je protojerej-stavrofor Stojadin Pavlović, direktor Patrijaršijske upravne kancelarije a izdavači fotomonografije su Patrijaršijski upravni odbor i Službeni glasnik.

Današnjoj svečanosti u Patrijaršijskom dvoru, pored patrijarha srpskog, prisustvovali su i prestolonaslednik Aleksandar, visoki predstavnici verskih zajednica, vojske Srbije, policije, obrazovnih ustanova, zdravstvenih ustanova, kulturnog i javnog života prestonice i sveštenstvo Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke.

U ime izdavača prisutnima se obratila direktorka Službenog glasnika Jelena Trivan a nakon nje, slovo o patrijarhu proizneo je univerzitetski profesor i književnik Darko Tanasković.

– Edicija fotomonografija o patrijarhu Irineju u 10 tomova stvarana je 10 godina. Svaki od tomova predstavlja godišnjak koji fotografijama i tekstovima govori o aktivnostima patrijarha srpskog Irineja o svakoj godini ponaosob. Dokumentarni film “Patrijarh srpski Irinej” je patrijarhova životna priča koju podupiru kazivanja njegovih savremenika i satrudnika u Prizrenu, Ostrogu, Nišu, Kruševcu i Beogradu – rekao je prota Stojadin Pavlović, urednik fotomonografije i autor filma “Patrijarh srpski Irinej”.

Usledila je projekcija filma nakon koje je, vidno iznenađen, prisutne pozdravio i blagoslovio patrijarh srpski Irinej: “Nisam očekivao događaj ovakvog nivoa, dok nisam došao u salu nisam znao da će ovom skupu prisustvovati ovoliki broj eminentnih ličnosti i dragih gostiju, mislio sam da ćemo film pogledati u uskom krugu saradnika, ovo je za mene zaista veliko iznenađenje i blagodaran sam na svemu ovome”, istakao je na početku obraćanja patrijarh srpski Irinej dodajući da živimo u vremenu kada nije lako biti na nekom visokom položaju te da tako nije lako ni biti patrijarh srpski, ali da se tokom proteklih 10 godina trudio i činio sve što je u njegovoj moći da Crkvu vodi ispravnim putem u ovim teškim vremenima koja za srpske patrijarhe nikada i nisu bila laka.

Patrijarh se na kraju obraćanja zahvalio proti Stojadinu Pavloviću na trudu i posvećenosti, svim zaposlenima pri Patrijaraškoj upravnoj kancelariji i Patrijaršiji srpskoj, Službenom glasniku kao izdavaču fotomonografija kao i uvaženom profesoru Darku Tanaskoviću na lepim rečima koje je uputio ali i istaknutoj dramskoj umetnici Biljani Đurović koja je tokom današnjeg događaja podsetila na najznačajnije reči koje je patrijarh uputio vernom narodu tokom proteklih 10 godina.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here