Printscreen

Kod Nebojšine kule u Beogradu, u petak, u 11. časova, Udruženja logoraša Jasenovca, krovna organizacija veterana SUBNOR i Zajednica udruženja žrtava Drugog svetskog rata, povodom 80 godina od formiranja NDH, održaće “Aprilski pomen nevino postradalim žrtvama ustaškog gencodica”.

U saopštenju ove tri organizacije se navodi da je osnivanjem NDH, a zatim i masakrom u Gudovcu kod Bjelovara 28. aprila 1941. započelo “ustaško konačno rešenje” kojim je otpočelo osnivanje 47 koncentracionih logora u kojima je brutalno ubijeno na stotine hiljada Srba, Jevreja i Roma.

Na Pomenu žrtvama NDH obratiće se akademik Matija Bećković i čika Gojko Rončević Mraović, preživelo dete logoraš iz Jastrebarskog koji će navesti ključne razloge za kampanju podrške Rezoluciji o ustaškom genocidu NDH nad Srbima, Jevrejima i Romima, kao i ustanovljavanje Dana genocida nad Srbima u 20. veku.

Predviđeno je da tokom ovog pomena prvakinja pozorišta iz Kosovske Mitrovice, Jasmina Stojiljković pročita pisma solidarnosti preživelih logoraša Eve Kostabel Dojč iz Njujorka koja je preživela Rab i Kraljevicu i podršku i solidarnost Moše Ha Eliona, predsednika preživelih logoraša Aušvica koje su pristigle ovih dana logorašima Jasenovca, kao i Udruženja Jasenovac Donja Gradina, zatim, akademika Ljubodraga Dimića, Jelene Guskove, prof. Litučija iz SAD, Toresena iz Norveške između pisama i potpisa oko 760 000 ljudi iz zemlje i inostranstva i srpske dijaspore.

Ovu kampanju prati i upečatljiv video spot koji možete pogledati u nastavku teksta.

U sklopu ovog pomena preživela deca logoraši Jasenovca spustiće venac u Savu za postradale Srbe, Jevreje i Rome, a u znak sećanja na “Savski put Jasenovačkih mučenika” čiji su leševi plovili Savom i koje su kod Brankovog mosta nacisti dizali u vazduh, jer rečni monitori nisu mogli prolaziti.

Posle rata, po svedočenjima preživelih, privremeno je bilo pohranjeno čak nekoliko hiljada leševa kod Nebojšine kule i kod Ratnog ostrva.

U okviru obeležavanja 80 godina od osnivanja NDH i logora Jasenovac, održaće se i zum konferencija u organizaciji Fondacije za sećanje na Jasenovac i Holokaust iz Londona, Instituta za Jasenovac iz Njujorka, kao i istoričara Univerziteta Udine iz Italije i Osla u Norveškoj, kao i Instituta za Holokaust Šem Olam u Jerusalimu.

Ovom konferencijom će koordinariti prof. dr Gideon Grajf u saradnji sa Udruženjem logoraša u Beogradu.

Video pogledajte ovde!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here