pixabay.com
Ilustracija

Krizni štab je predložio nove mere zbog pogoršane epidemiološke situaciji u Srbiji, a Vlada je potvrdila njih sedam.

Struka je predložila i da srednje škole pređu na onlajn nastavu, ali prema izvorima Sputnjika, o tome bi ministri trebalo da se izjasne u ponedeljak.

Među sedam novih mera koje stupaju na snagu od utorka najupečatljivija je skraćenje radnog vremena do 18.00 časova restoranima, kafićima, barovima, klubovima, kladionicama i tržnim centrima. Nove mere oročene su na period od deset dana, nakon čega će ponovo biti razmotrene u svetlu kretanja epidemiološke situacije.

Odluka o prelasku na onlajn nastavu

Jedna od mera koja nije potvrđena od strane Vlade Srbije odnosi se na predlog prelaska na onlajn nastavu, s obzirom na to da je došlo do prenosa virusa iz porodica u škole, što je izjavio epidemiolog Predrag Kon. On je rekao da je predloženo da se pređe na onlajn nastavu, posebno za srednje škole u periodu od nedelju dana.

Srednjoškolci već pohađaju nastavu prema kombinovanom modelu. Jedne nedelje idu u školu, a druge nedelje prate nastavu od kuće. Ovim predlogom došlo bi do spajanja dve nedelje sa ciljem sprečavanja dalje transmisije virusa u školama.

Osnovci redovno pohađaju đačke klupe, sa izuzetkom onih koji su oboleli od korona virusa ili onih čiji roditelji odluče tako, a pravilo je da čitava grupa ili odeljenje prelazi na onlajn nastavu ukoliko je više od dva učenika zaraženo.

Prethodno su i sindikati prosvetnih radnika zahtevali potpuni prelazak na onlajn nastavu zbog velikog broja slučajeva oboljevanja među učenicima i nastavnim osobljem.

Razmatra se i funkcionisanje vrtića, pa su neki gradovi uveli pravilo da u vrtić mogu da dolaze samo deca čija oba roditelja imaju potvrdu da ne mogu da rade od kuće. Za sada takva odluka ne postoji u prestoničkim predškolskim ustanovama.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here