Pixabay.com
Saudijska Arabija

U prvom tromesečju ove godine Saudijska Arabija će početi da gradi Neom, futuristički grad na obalama Crvenog mora. Prvi ašovi u pesku za kamen temeljac već su obeležili svečani početak radova na izgradnji Neoma, tog čuda neviđenog. Projekat je za neki naredni vek jer svet još nije video ovakvo čudo od ljudskog naselja – na 170 kilometara dugom potezu u priobalju trebalo bi da nikne milionski grad bez ulica i automobila kojim će upravljati veštačka inteligencija.

Tamo će sve biti premijera, pa i cena – gotovo nezamislivih 500 milijardi dolara.

Koristeći blago stečeno prodajom nafte, prestolonaslednik Mohamed bin Salman je rešio da zakorači u budućnost i svetskim silama pokaže šta sve može vizionarska politička vlast u prebogatoj zemlji.

Samo pogled na ono što su arhitekte ponudile Saudijcima deluje nestvarno, kao kulise za snimanje filma naučne fantastike

Projekat ima radni naslov Linija, koji doduše ništa ne govori, ali zato omogućava pogled na planove izgradnje gotovo nestvarne metropole koju druge zemlje mogu samo da sanjaju, čak i kada je reč o onima iz Grupe 7 (najrazvijenijih zemalja sveta).

Neom je šok za svakog stanovnika planete jer prevazilazi fantazije autora romana i filmova o dalekoj budućnosti naše planete.

Doduše i Rijad, glavni grad Saudijske Arabije, poodavno ima slične futurističke građevine poput onih koje će biti podizane u ovom najnovijem naselju u pustinji i priobalju Crvenog mora.

Ali nije važna samo pustinja kao građevinsko zemljište, već ovaj vanvremenski projekat donosi čitav niz nestvarnih, nigde primenjenih rešenja kada su u pitanju veliki gradovi u svetu. Poznato je da su Pariz, London i Njujork potrošili decenije i vekove da bi dostigli današnji izgled metropola jer u prošlosti niko nije imao snage, volje, para ni tehničkih mogućnosti kao danas Mohamed bin Salman da potomcima ostavi dokaz svoje vizionarske politike kombinovane s mnogo novca.

U Neomu će živeti više od milion stanovnika koji će za samo pet minuta pešice moći da stignu do škola, medicinskih ustanova, sportskih terena i parkova. Alternativa će biti superbrzi metro kojim će najduža vožnja trajati jedva 20 minuta.

Gradom će upravljati veštačka inteligencija, a carovaće čista, obnovljiva energija. To najavljuju iz kompanije koja je glavni nadzorni organ ove novotarije. Po njima, grad će biti zaštićen od zagađenja i nudiće zdravo, održivo okruženje.

Grade Amerikanci

Cena Neoma od 500 milijardi dolara objašnjava zašto su baš Amerikanci dobili taj posao veka jer je njihov koncern Behtel očito uložio mnogo toga da se dočepa ovog neverovatno masnog zalogaja.

Kao 30 Berlina

Neom se gradi na teritoriji za koju Nemci kažu da je kao ona koju bi imao prostor Berlina uvećan čak 30 puta (ukupno 26.500 kvadratnih kilometara).

Iseljeni beduini

Ova svetska senzacija od grada u pustinji zavisna je od prihoda dobijenih od prodaje nafte. Vlastodršci u Saudijskoj Arabiji veruju da je ovaj poduhvat važan i za privredu zemlje jer će zaposliti 380.000 ljudi, a jedina nevolja je prisilno iseljavanje desetina hiljada beduina sa prostora na kojima će biti podignut Neom.

Dronovi umesto poštara

Ime Neom je englesko-arapska kovanica koja bi se mogla prevesti kao “nova budućnost”. Prva faza gradnje trebalo bi da bude završena 2025. godine. A u ovoj vanvremenskoj naseobini bi, prema planovima, poštu i pakete raznosili dronovi. Automobili bi služili stanovnicima samo za izlete van grada. Zaposleni će radna mesta imati samo u tehnologijama budućnosti.