M. Milanović
Romeo Milošević sa KUD Biseri

Plovi barka, a na barci Svetosavci. Tako 16. godinu zaredom ispod mostova na Seni prolazi pariski Bato muš iz donje (minus) perspektive nudi grad svetlosti noću obasjan reflektorima, a da niko od slavljenika ništa od toga ne primećuje. Nama privlačniji Svetosavski bal u organizaciji Saveza Srba Francuske (SSF) i Udruženja Singiart-Mondo kult ili, bolje reći, profesora Petra Gojkovića koji je ove godine uspeo da okupi 140 gostiju i 35 izvođača.

– Nikad do sada brod nije bio ovako živ, tokom četiri i po sata svi na nogama, u svirci, pesmi i igri bez prestanka – ocenjuje Petar Gojković, voditelj balskog orkestra i grupe Svileni konac, a i smerničar mini-koncerta francuske šansonjerke Lor Prešak i Srpkinje Madam Piano koja je svojim glasom šetala od tradicionalne do etno-džez varijante.

Kao voditelj, glumac i kantautor nastupio je polu Srbin – polu-Francuz Loran Prokopić. Razdraganoj publici mnogo se dopala lepršava beogradska plesna škola formacija Natalija i Ivica u sastavu 10 devojčuraka i dva momčića. Na odlične nastupe na saksofonu već nas je navikla Maja Petrović (15), ovog puta izvodeći srpska i vlaška kola. Naravno, ne može bez folkloraša, KUD Biseri se opredelio za Kraljevo kolo i Bojarku.

A na stolovima ni prasetine ni kupus salate, već tipičan francuski meni sa guščjom paštetom, govedinom, povrćem, sirevima i kolačem, šampanjac je bio za dobrodošlicu, ali i kao “sikteruša” umesto kafe na odlasku.

Naravno da su se damice doterale i blistale, bilo je više od deset toaleta dugih do zemlje i manje od deset leptir mašni, treba izdvojiti manekenski elegantnog Romea Miloševića, potpredsednika SSF. I dok se dijasporski veteran aktivista Mića Aleksić nije pomerio sa stolice, njegova razigrana Rada nije sela. Kao i svih dosadašnjih godina obavezno je bilo veselo prisustvo pisca iz rasejanja (30 knjiga) Vlastimira Stanisavljevića i njegove Dušice (10 zbirki poezije), red pesnika zastupale su i Dana Dodić i Ranka Todorović-Grubešić. Raspoložen je bio i Ninoslav, otac violiniste Nemanje Radulovića. Sve vreme, po balski se vrtuljilo i nekoliko mališana koji koračaju stopama prethodnika, nekadašnjih vršnjaka kroz balove stasalih u lepe devojke i mladiće. A na balu, razumljivo, mnogo srpskih kola. I, valceri? Ma, ne, Srbi smo!

Rastko Janković (treći desno) sa dijasporcima

“Uskliknimo s ljubavlju” i blagoslov

Balskoj svečanosti u čast Svetog Save prisustvovali su ambasadorka Nataša Marić sa suprugom, diplomate Ivana Stanković, Viktorija Živković i Marija Nestorović, izaslanik odbrane puk Miroslav Nikolić i vojni ataše iz Rumunije sa suprugom. U ime Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu iz Beograda je došao pomoćnik direktora Rastko Janković. Malu besedu o Svetosavlju, poziv na “Očenaš” i “Uskliknimo s ljubavlju” i blagoslov svih obavile su prote Slaviša i Željko, kasnije u mantijama i kolo zaigrali. Đuro Ćetković je predvodio članove SSF, a koordinator Blaženka Trivunčić sve učiteljice.

Most sa Zubinim Potokom

– Ove godine smo prvi put gradili most između Kosova i Pariza, odnosno, naš put Svetosavlja krenuo je iz Zubinog Potoka 22. januara, stigao u Pariz na Svetosavski bal, a 31. januara održanje i u Beogradu. Mi smo svugde organizatori, u Zubinom Potoku pomogla nam je institucija Kulturni centar Stari Kolašin. Vladika Teodosije je bio oduševljen – nabraja Petar Gojković.